Aktivisti smatraju kako rješenje leži u masovnoj energetskoj obnovi     Foto: AA

Performansom ispred zgrade Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Hrvatske aktivisti "Zelene akcije" zatražili su izradu nove studije utjecaja na okoliš za najavljeni projekt proširenja LNG terminala na otoku Krku.

Performansom su aktivisti "Zelene akcije" prikazali hrvatskog ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića koji sjedi na LNG terminalu na Krku uz poruku: “Šef mi je rekao da može i bez okolišne studije”.

Marija Mileta iz "Zelene akcije" istaknula je kako od tvrtke LNG Hrvatska i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja nisu dobili odgovor na pitanje gdje je okolišna studija za širenje LNG terminala.

“Mi ne znamo gdje je okolišna studija, postoji li ili ne postoji. Bez obzira na to, smatramo da je u javnom interesu da studija bude izrađena za ovako veliki zahvat u okoliš. Radi se o stopostotnom povećanju kapaciteta terminala i izgradnji novog plinovoda, za što je potrebna procjena utjecaja na okoliš”, izjavila je Marija Mileta, aktivistica "Zelene akcije".

“Energetska kriza ne može biti izgovor za netransparentnost i preskakanje procedura niti je izgovor za promašenu energetsku politiku, jer proširenje kapaciteta LNG terminala neće hrvatskim građanima koristiti niti ove, a vjerojatno ni sljedeće zime”, poručila je Mileta.

Smatra kako rješenje leži u masovnoj energetskoj obnovi, u mjerama energetske učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije.

Aktivisti su upozorili kako energetska kriza i rat u Ukrajini pogoduju plinskom biznisu.

Proširenje kapaciteta plutajućeg LNG terminala za sto posto i gradnja novog plinovoda Zlobin - Bosiljevo nije predviđena postojećom studijom uticaja na okoliš, koja je za terminal u Omišlju na Krku izrađena 2017. godine.

TRT Balkan / agencije