Obaveza nošenja maski nastavljenia je u svih 11 javnih bolnica u New Yorku, 30 zdravstvenih centara i pet ustanova za dugotrajnu njegu.       Foto: AP

Bolnice u najmanje četiri američke savezne države vratile su obavezu maski usred porasta slučajeva virusa COVID-19, sezonske gripe i drugih respiratornih bolesti.

Zdravstvene ustanove u New Yorku, Kaliforniji, Illinoisu i Massachusettsu uvele su obavezu nošenja maski među pacijentima i pružaocima usluga.

Komesar za zdravstvo New Yorka dr. Ashwin Vasan izjavio je u srijedu za TV WABC da su obaveze za maske nastavljene u svih 11 gradskih javnih bolnica, 30 zdravstvenih centara i pet ustanova za dugotrajnu njegu.

"Ono što ne želimo je nedostatak osoblja, zar ne? Kada smo vidjeli omikronski val 2022. godine, najveći problemi nisu bili samo ljudi koji su se razboljeli, već i to što smo imali puno zdravstvenih radnika na prvoj liniji, oni su izloženi COVIDU-u", Vasan je rekao za WABC.

Najnoviji sedmični podaci Centra za kontrolu i prevenciju bolesti pokazuju da je od 17. do 23. decembra bilo više od 29.000 hospitalizacija od virusa COVID-19 širom SAD-a, što je više od 16 odsto više u odnosu na prethodnu sedmicu.

CDC je također prijavio više od 14.700 hospitalizacija zbog gripe u istom periodu.

Napori za ublažavanje

Medicinski sistem Univerziteta Rush u Chicagu saopštio je u utorak da zahtijeva od "pacijenata, posjetilaca i osoblja da nose bolničke maske u nekim dijelovima kampusa. One uključuju kliničke čekaonice i registraciju pacijenata".

Cook County Health, koja obuhvata Chicago, i Endeavour Health u predgrađu Chicaga, prošlog mjeseca su ponovo počeli zahtijevati maske, nakon što je Odjel za javno zdravlje Ilinoisa zatražio od bolnica da pojačaju napore za ublažavanje posljedica u nekoliko područja, uključujući maskiranje u cijeloj ustanovi.

U Massachusettsu, Berkshire Health Systems počeo je obavezno nošenje maski u srijedu, navodi se u saopštenju.

U Kaliforniji, okrug Los Angeles, u subotu je vratio obavezu maski u svim licenciranim zdravstvenim ustanovama, navodi se u priopćenju okruga dostavljenom City News Serviceu.

Duboka ogorčenost

Obaveza nošenja maski bili su politička i kulturna žarišta tokom pandemije COVID-19, izazivajući bijes među onima koji su se odrekli medicinskih savjeta i koji su smatrali da maske malo doprinose suzbijanju širenja bolesti.

Vrhovni sud kojim dominiraju konzervativci ukinuo je savezni mandat predsjednika Joea Bidena za vakcinaciju ili testiranje za kompanije, a sudija kojeg je imenovao njegov republikanski prethodnik ukinuo mu je mandat maske u javnom prijevozu.

Postojala je i duboka ogorčenost među onima koji su nosili maske i smatrali da su im zdravlje doveli u opasnost od onih koji to nisu učinili.

Više od 1,1 milion Amerikanaca umrlo je od virusa COVID-19, pokazuju podaci CDC-a, što je veća stopa od većine drugih bogatih zemalja.

TRT Balkan