Ima za cilj eliminaciju ćelija raka i sprečavanje njihovog ponovnog pojavljivanja obučavanjem imunološkog sistema da prepozna i napadne tumorske markere specifične za NSCLC.     Foto: Reuters Archive

Ljekari su pokrenuli prvo svjetsko ispitivanje mRNA vakcine protiv raka pluća u sedam zemalja, što stručnjaci opisuju kao "revolucionarni" korak u borbi protiv ove smrtonosne bolesti.

Vakcina, poznata kao BNT116 i koju je razvio BioNTech, dizajnirana je za liječenje nesitnoćelijskog raka pluća (NSCLC), najčešćeg oblika ove bolesti.

Ima za cilj eliminaciju ćelija raka i sprečavanje njihovog ponovnog pojavljivanja obučavanjem imunološkog sistema da prepozna i napadne tumorske markere specifične za NSCLC.

Ispitivanje, koje se provodi u Velikoj Britaniji, SAD-u, Njemačkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Španiji i Turkiye, smatra se značajnim korakom u liječenju raka pluća.

Rak pluća i dalje je vodeći uzrok smrti širom svijeta, odgovoran za otprilike 1,8 miliona smrtnih slučajeva godišnje, s posebno niskom stopom preživljavanja za uznapredovale slučajeve.

Kliničko ispitivanje prve faze provodi se na 34 istraživačka mjesta, uključujući šest u Velikoj Britaniji. Prvi pacijent u Velikoj Britaniji primio je vakcinu u utorak, što je označilo kritičnu prekretnicu u studiji, objavio je Guardian.

U ispitivanju će učestvovati oko 130 pacijenata sa različitim stadijumima raka pluća, od ranog do uznapredovalog ili rekurentnog, koji će primiti vakcinu uz imunoterapiju.

Tehnologija mRNA koja se koristi u BNT116 slična je onoj u vakcinama protiv COVID-19, djelujući tako što podstiču imuni sistem da napadne ćelije raka dok poštedi zdrave, za razliku od tradicionalne kemoterapije.

Stručnjaci, uključujući Siow Ming Leea sa University College London Hospitals, vide ovo ispitivanje kao početak "veoma uzbudljive nove ere" u istraživanju raka.

Jedan od prvih učesnika, 67-godišnji naučnik Janusz Racz iz Londona, pridružio se ispitivanju zbog svog vjerovanja u napredak nauke.

Racz, kojem je rak dijagnosticiran u maju, nada se da će novi tretman pomoći u eliminaciji raka i doprinijeti globalnim naporima za razvoj efikasnih terapija raka.

On će biti podvrgnut rigoroznom režimu liječenja, uključujući višestruke injekcije sedmično, praćene periodičnim dozama tokom godinu dana.

Kako ispitivanje napreduje, istraživači imaju za cilj da pokažu efikasnost vakcine u prevenciji recidiva raka pluća, što je potencijalno čini standardnim tretmanom širom sveta.

TRT Balkan / agencije