Istraživači stoga upozoravaju da ove namirnice, odnosno nezdrava hrana, mogu povećati rizik od smrti osoba od raka, posebno među ženama.       Foto: Reuters

Konzumiranje nezdrave hrane, koju naučnici često nazivaju ultra prerađenom hranom, uključujući slatke napitke i gotova jela, svakim zalogajem može povećati rizik od raka.

Nova studija upozorava da ove namirnice generalno imaju visok sadržaj soli, masti, šećera i da sadrže vještačke aditive i mogu dovesti do pretilosti, dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti. Često su dosta jeftinije, pogodnije za kupovinu i mnogo se prodaju u odnosu na druge, zdravije opcije.

Istraživači stoga upozoravaju da ove namirnice, odnosno nezdrava hrana, mogu povećati rizik od smrti osoba od raka, posebno među ženama.

“Prosječna osoba u Velikoj Britaniji više od polovine dnevnih kalorija unese iz ultra prerađene hrane. Ovo je izuzetno visok procenat i zabrinjavajuće jer se ultra prerađena hrana proizvodi od industrijski dobijenih sastojaka i u kojoj se često koriste aditivi za prilagođavanje boje, okusa, teksture ili produženja roka trajanja”, kazala je jedna od autorica studije dr. Kiara Chang sa Škole javnog zdravlja na Imperial College u Londonu.

“Naša tijela možda neće reagirati na isti način na ove ultra obrađene sastojke i aditive kao na svježu i hranljivu minimalno prerađenu hranu. Međutim, ultra prerađena hrana je posvuda i visoko se plasira na tržište po jeftinoj cijeni i sa atraktivnom ambalažom koja dodatno promoviše potrošnju. To pokazuje da je našem prehrambenom okruženju potrebna hitna reforma kako bi se stanovništvo zaštitilo od ultra prerađene hrane”, navodi se u studiji.

Pojava raka kod žena

Istraživači su koristili bazu podataka britanske Biobanke kako bi prikupili dodatne podatke. Proučavali su način ishrane kod 200.000 odraslih osoba srednjih godina, prateći njihovo zdravlje tokom 10 godina i posmatrajući rizik svake osobe od razvoja bilo kakvog karcinoma u cjelini, kao i rizik od razvoja 34 različite vrste raka.

Tim naučnika je također istražio rizik od smrti ljudi od raka. Studija otkriva da postoji povezanost između veće konzumacije ultra prerađene hrane i većeg rizika od razvoja raka u cjelini, kao i da ljude dovodi u veću opasnost od raka jajnika i mozga. Dokazana je i povezanost između konzumiranja previše nezdrave hrane i povećanog rizika od smrti od raka, posebno od raka jajnika i raka dojke.

Za svakih 10 posto povećanja ultra prerađene hrane u ishrani neke osobe došlo je do povećane incidencije od dva posto nastanka raka i 19 posto povećanja, posebno raka jajnika. U slučaju odraslih osoba, što su više jeli ultra prerađenu hranu, to je bio veći rizik od razvoja gojaznosti i dijabetesa tipa 2.

Ove veze su ostale čak i nakon prilagođavanja nizu socioekonomskih, bihevioralnih i prehrambenih faktora, kao što su pušački status, fizička aktivnost i indeks tjelesne mase (BMI). Grupa istraživača Imperial College u Londonu je ranije objavila da je nivo potrošnje ultra prerađene hrane u Ujedinjenom Kraljevstvu najviši u Evropi kod odraslih osoba, ali i kod djece.

Upozorenja za ultra prerađenu hranu

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) i Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu ranije su preporučile ograničavanje ultra prerađene hrane s ciljem promocije zdrave i održive prehrane. Sada su u toku napori da se smanji potrošnja ultra prerađene hrane širom svijeta.

Zemlje poput Brazila, Francuske i Kanade objavile su nacionalne smjernice o ishrani zasnovane na preporukama za ograničavanje takve hrane. Brazil je također zabranio prodaju ultra prerađene hrane u školama.

“Potrebne su nam jasne naljepnice upozorenja na prednjoj strani pakovanja za ultra prerađenu hranu kako bismo pomogli potrošačima pri izboru, a porez na šećer trebao bi se proširiti na ultra prerađena gazirana pića kao i druge ultra prerađene proizvode“, kazala je dr. Chang te dalje dodala:

“Domaćinstva s nižim primanjima su posebno osjetljiva na ovu jeftinu i nezdravu ultra prerađenu hranu. Minimalno prerađena i svježe pripremljena jela bi trebala biti subvencionirana kako bi se osiguralo da svi imaju pristup zdravim, hranjivim i pristupačnim opcijama hrane.”

Opasnosti od ultra prerađene hrane

Još jedna autorica studije dr. Eszter Vamos sa Imperial College u Londonu ističe da je vrlo jasno da je ultra prerađena hrana višestruko štetna za zdravlje.

“Ova studija nudi sve snažniji dokaz da ultra prerađena hrana negativno utiče na naše zdravlje, uključujući i rizik od raka. S obzirom na visok nivo potrošnje ove hrane kod odraslih i djece u Ujedinjenom Kraljevstvu, ovo ima važne implikacije na buduće zdravstvene rezultate”, kazala je Vamos te naglasila:

“Dostupni dokazi pokazuju da bi smanjenje ultra prerađene hrane u prehrani moglo donijeti važne zdravstvene prednosti. Potrebna su dodatna istraživanja kako bi se još jednom potvrdili ovi rezultati i razumjele najbolje javnozdravstvene strategije za smanjenje široko rasprostranjene prisutnosti i štetnosti ultra prerađene hrane u našoj prehrani.”

Studija je objavljena u naučnom časopisu “EClinicalMedicine“.

Ključne činjenice

Rak je vodeći uzrok smrtnosti širom svijeta, i prema podacima SZO-a, čini oko 10 miliona smrtnih slučajeva godišnje, ili skoro svaki šesti smrtni slučaj.

Najčešći karcinomi su karcinom dojke, pluća, debelog crijeva i rektuma te prostate. Otprilike jedna trećina smrtnih slučajeva od raka uzrokovana je pušenjem, visokim indeksom tjelesne mase, konzumacijom alkohola, niskim unosom voća i povrća i manjkom fizičke aktivnosti.

Infekcije koje izazivaju rak, kao što su humani papiloma virus (HPV) i hepatitis, odgovorne su za oko 30 posto slučajeva raka u zemljama s niskim i nižim srednjim prihodima. Mnogi karcinomi se mogu izliječiti ako se rano otkriju i efikasno liječe.

TRT Balkan / agencije