Poručili su da "inflacija, kriza troškova života i sporiji rast utiču na sve nas, ali posebno štete siromašnima i najugroženijim“.             Foto: Reuters 

Proljetni sastanci Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svjetske banke 2023. godine počeli su u ponedjeljak, suočavajući se s globalnim izazovima koji proističu iz visoke inflacije i sporog ekonomskog rasta.

"Tri godine otkako je počela pandemija koronavirusa, neizvjesnosti i rizici i dalje opterećuju globalnu ekonomiju", izjavili su u zajedničkoj izjavi izvršna direktorica MMF-a Kristalina Georgieva i predsjednik Grupacije Svjetske banke David Malpass.

Poručili su da "inflacija, kriza troškova života i sporiji rast utiču na sve nas, ali posebno štete siromašnima i najugroženijim“.

Rekli su da rekordno visok dug koči zemlje u razvoju, dok posljedice klimatskih promjena prijete egzistenciji širom svijeta.

"Povrh svega toga, ruski rat u Ukrajini i geopolitička fragmentacija čine međunarodnu koordinaciju još izazovnijom", dodali su u zajedničkoj izjavi.

Proljetni sastanci 2023. godine održat će se od ponedjeljka do nedjelje u Washingtonu.

TRT Balkan / agencije