U oktobru je PMI usluga također bila na najnižem nivou za 29 mjeseci, 44,9, skliznuvši s 45,0 u septembru.    Foto: Reuters

Njemački indeks industrijske proizvodnje pao je na najniži nivo u 29 mjeseci, od 42,5 u oktobru, pokazuju brzi podaci koje je u ponedjeljak objavila američka kompanija za finansijske usluge S&P Global.

Indeks menadžera za nabavku u proizvodnji (PMI) također je pao na najniži nivo u 28 mjeseci, na 45,7 sa 47,8 u septembru.

Sektori proizvodnje i usluga zabilježili su najslabije trendove u novim poslovima od maja 2020. zbog visoke inflacije, povećanja kamatnih stopa i zabrinutosti za recesiju, saopštio je S&P Global.

U oktobru je PMI usluga također bila na najnižem nivou za 29 mjeseci, 44,9, skliznuvši sa 45,0 u septembru.

"Brzi PMI podaci pokazuju da je pad njemačke poslovne aktivnosti ubrzan na početku četvrtog kvartala, dodajući sve većim znacima predstojeće recesije u najvećoj ekonomiji eurozone", rekao je Phil Smith, pomoćnik direktora za ekonomiju u S&P Global Market Intelligence.

Njemačka, najveća evropska ekonomija, skupo je platila svoje veliko oslanjanje na gas iz Rusije, koja je prekinula isporuke Evropi u znak odmazde za zapadne sankcije zbog sukoba, prenosi AFP.

U novom izvještaju svojih Svjetskih ekonomskih prognoza iz jula, MMF je naveo kako se očekuje da će se njemačka privreda smanjiti za 0,3 posto u 2023. godini.

TRT Balkan / agencije