Novčanice funte i američkog dolara vide se na ovoj ilustraciji snimljenoj 6. januara 2020.     Foto: Reuters

Funta je pala na rekordno nizak nivo u odnosu na dolar jer se trgovci sve više plaše duboke recesije u Velikoj Britaniji nakon što je novi ministar finansija Kwasi Kwarteng predstavio kontroverzni mini budžet za smanjenje poreza.

Sterling je pao na čak 1,0350 dolara u ranoj azijskoj trgovini u ponedjeljak, prema podacima Bloomberga, a neki komentatori upozoravaju da bi mogao potonuti na paritet s dolarom.

Investitori su počeli odbacivati funtu u petak nakon što je Kwarteng, kojeg je postavila Liz Truss nakon što je postala premijerka ranije ovog mjeseca, iznio planove za smanjenje poreza u pokušaju da pokrene posrnulu britansku ekonomiju.

A prodaja je nastavljena u ponedjeljak nakon što je rekao da namjerava predstaviti daljnja smanjenja, uprkos tome što je njegov budžet izazvao potrese na londonskim tržištima, pri čemu je FTSE 100 izgubio blizu dva posto.

"Morate kupiti dolar kao rizik izvan trgovine. Nemate kuda drugo otići", rekao je strateg Rabobanke Michael Every iz Singapura.

"BoE će se sigurno morati uključiti danas, kada će svi završiti sa znatno višim hipotekarnim stopama kako bi pokušali stabilizirati funte."

Nafta i zlato stabilni nakon pada

Kolaps je značajno povećao dolar i dostigao je višegodišnje vrhunce za Aussie, kiwi i yuan i novi 20-godišnji vrh od 0,9528 dolara za euro.

Što se tiče dionica, MSCI-jev najširi indeks azijsko-pacifičkih dionica izvan Japana pao je za 1 posto na najniži nivo u dvije godine. Ide prema mjesečnom gubitku 11 posto, najvećem od marta 2020. Japanski Nikkei je pao 2,2 posto.

Prošle sedmice, dionice i obveznice su se raspale nakon što su Sjedinjene Države i još nekoliko drugih zemalja podigle stope i prognozirale patnju u budućnosti.

Nafta i zlato su se stabilizirali nakon pada u odnosu na rastući dolar prošle sedmice.

Indeks dolara popeo se na novi 20-godišnji maksimum u ponedjeljak, ograničavajući rast cijena nafte.

Zlato je u petak dostiglo najniži nivo u više od dvije godine, a u ponedjeljak je kupilo 1.643 dolara po unci.

Fjučersi nafte Brent porasli su za 17 centi, na 86,29 dolara.

TRT Balkan / agencije