Potrošnja kućanstava realno je porasla za 7,7 posto u drugom tromjesečju 2022.      Foto: HINA

Državni zavod za statistiku Hrvatske (DZS) izvijestio je kako je u drugom tromjesečju 2022. BDP realno veći za 7,7 posto u odnosu na isto tromjesečje 2021. godine.
Prva procjena, prema izvornim podacima, pokazuje da je tromjesečna bruto dodana vrijednost (BDV) u drugom tromjesečju 2022. realno veća za 8,8 posto u odnosu na isto tromjesečje 2021, navodi se u priopćenju DZS-a.
"Tromjesečni rast BDV-a vidljiv je u gotovo svim skupinama djelatnosti, samo je u financijskim djelatnostima i djelatnostima osiguranja prisutan godišnji pad, i to za 0,6 posto, a na njega je najviše utjecala djelatnost trgovine na veliko i na malo, prijevoza i skladištenja, djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane. Potrošnja kućanstava realno je porasla za 7,7 posto u drugom tromjesečju 2022. i na to je najviše utjecao porast prometa ugostiteljskih usluga, prometnih usluga te prometa u trgovini na malo", priopćeno je.
Nakon dva tromjesečja rasta potrošnja države u drugom tromjesečju 2022. realno je pala za 2,2 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.
U drugom tromjesečju 2022. godine izvoz roba i usluga ostvaruje znatan realni rast za 41,9 posto, a uvoz roba i usluga ostvaruje realni rast za 28,6 posto.

TRT Balkan / agencije