"Tokom svih ovih godina Međunarodni sajam gospodarstva afirmisao kao mjesto susreta, dijaloga i saradnje na svim poljima, od gospodarstva do politike", naglasila je Krišto.      Foto: AA

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto prisustvovala je danas svečanom otvorenju 25. međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru.

U obraćanju Krišto je kazala da ova tradicionalna gospodarsko-kulturna manifestacija svake godine na jedan poseban način obogati proljeće u Mostaru. Dodala je da se tokom svih ovih godina Međunarodni sajam gospodarstva afirmisao kao mjesto susreta, dijaloga i saradnje na svim poljima, od gospodarstva do politike.

“Sajam je postao brend Mostara, ali i snažan pokretač ekonomskog razvoja kako Mostara tako i cijele Bosne i Hercegovine, pa i regije. Kroz partnerstvo sa susjednim, ali i drugim zemljama svjedočili smo njegovom rastu i danas možemo kazati da je svaka godina bila korak naprijed u promicanju poduzetništva, otvaranju novih poslovnih prilika i jačanju gospodarskih veza“, rekla je Krišto.

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine je zahvalila prisutnom hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću, kao i Republici Hrvatskoj na ovogodišnjem partnerstvu, i na svakom vidu podrške i pomoći koji se manifestuju kroz razne projekte u različitim oblastima društvenog života i djelovanja.

“Stoga, osobito mi je drago što treći put u ovih dva i pol desetljeća imamo priliku ugostiti našu susjednu i prijateljsku Republiku Hrvatsku u ulozi zemlje partnera. To partnerstvo nije samo odraz naših dobrih političkih odnosa i snažne gospodarske povezanosti već i potvrda zajedničke težnje da kroz razmjenu znanja i iskustava dodatno osnažimo suradnju naših dviju zemalja“, kazala je Krišto.

Uputila je riječi zahvale i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na dolasku u Mostar i realizaciji ideje povezivanja gradova Beograda i Mostara vazdušnim putem. Istakla je da je jačanje saradnje sa zemljama regije, kao geografski najbližim vanjskotrgovinskim partnerima, od izuzetne važnosti za međusobne odnose.

“Potvrda toga svakako je i jučerašnje otvaranje redovite aviolinije između Mostara i Beograda, što predstavlja ne samo povećanje mobilnosti nego je i simbol vizije u kojoj granice postaju manje važne, a suradnja i zajedništvo ključni za napredak“, naglasila je Krišto.

Rekla je i da se u ovih 25 godina rada i djelovanja Međunarodnog sajma gospodarstva u Bosni i Hercegovini dosta toga promijenilo, ali da je ona i dalje zemlja neizmjerno bogatog gospodarskog i razvojnog potencijala. Dodala je da su mogućnosti za dodatni razvoj i inovacije mnogostruke, uzevši u obzir prirodna bogatstva, ali i izuzetno vrijedne ljude ovoga kraja, a u ovom trenutku i “naše integracijske procese“.

“U proteklih nešto više od godinu dana zahvaljujući politici dijaloga i konsenzusa napravili smo značajan iskorak u radu institucija kada je u pitanju proces integriranja, što je rezultiralo otvaranjem pregovora s Europskom unijom. Time smo otvorili jedno novo poglavlje naše europske budućnosti, ali i stvorili nove pretpostavke za ekonomski napredak naše zemlje. Uvjerena sam kako ćemo i uz sve izazove s kojima se suočavamo u ovom vremenu nastaviti i dalje naš reformski proces, uz međusobno uvažavanje i dijalog u interesu opstojnosti, sigurnosti i europske budućnosti Bosne i Hercegovine, države jednakopravnih konstitutivnih naroda i svih drugih koji u njoj žive“, rekla je Krišto.

Dodala je da “moramo preuzeti odgovornost i donositi odluke u institucijama i tijelima vlasti u Bosni i Hercegovini, poštujući ustavnu strukturu i nadležnosti svih razina“.

Na kraju obraćanja predsjedavajuća Vijeća ministara BiH je poručila da mostarski sajam treba biti inspiracija i poticaj za sve nas, da u svijetu koji se neprestano mijenja ostanemo otvoreni za nove ideje, iskoristimo prilike koje nam se pružaju i nastavimo zajedno raditi na stvaranju sinergije koja će nas sve voditi prema prosperitetnijoj budućnosti.

Svim učesnicima sajma Krišto je poželjela puno poslovnog uspjeha i intenziviranja gospodarske saradnje, što je zasigurno ključ ekonomskog razvoja Bosne i Hercegovine, zaključili su iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

TRT Balkan / agencije