Ovaj potez dolazi pošto aplikacije umjetne inteligencije kao što je ChatGPT brzo dobivaju na popularnosti, naglašavajući tehnologiju koja bi mogla promijeniti način na koji poslovanja i društvo funkcionišu.          Foto: AP

Google planira da svoj pretraživač učini "vizuelnijim, ličnijim i ljudskim", s fokusom na pružanje usluga mladima širom svijeta, objavio je Wall Street Journal, pozivajući se na izvore.

Tehnološki gigant će maknuti svoju uslugu dalje od "10 plavih veza", što je tradicionalni format predstavljanja rezultata pretraživanja i planira da uključi više ljudskih glasova kao dio promjene, navodi se u izvještaju u subotu.

Ovaj potez dolazi pošto aplikacije umjetne inteligencije (AI) kao što je ChatGPT brzo dobivaju na popularnosti, naglašavajući tehnologiju koja bi mogla promijeniti način na koji poslovanja i društvo funkcionišu.

Očekuje se da će Google na svojoj godišnjoj konferenciji za programere I/O u narednoj sedmici predstaviti nove funkcije koje korisnicima omogućuju da obavljaju razgovore s AI programom, projektom kodnog naziva "Magi", dodao je WSJ, citirajući ljude koji su upoznati s tim.

Generativna AI je postala popularna riječ ove godine, s aplikacijama koje su privukle pažnju javnosti i izazvale nalet među kompanijama da lansiraju slične proizvode za koje vjeruju da će promijeniti prirodu posla.

Google, dio Alphabet Inc, nije odmah odgovorio na Reutersov zahtjev za komentar.

TRT Balkan / agencije