U izvještaju o tržištu nafte za decembar, agencija je navela da je globalna potražnja za naftom doživjela značajno usporavanje u četvrtom kvartalu 2023. godine.      Foto: Reuters Archive

Predviđa se da će svjetska potražnja za naftom 2024. pasti za polovinu zbog makroekonomskih nepogoda, strožih standarda efikasnosti i rastuće flote električnih vozila, navodi se u najnovijem izvještaju Međunarodne energetske agencije (IEA) objavljenom u četvrtak.

U izvještaju o tržištu nafte za decembar, agencija je navela da je globalna potražnja za naftom doživjela značajno usporavanje u četvrtom kvartalu 2023. godine, padom na 1,7 miliona barela dnevno, što je značajno smanjenje sa 3,2 miliona barela dnevno tokom drugog i trećeg kvartala 2023.

Predviđa se da će se rast dalje smanjiti sa 2,3 miliona barela dnevno u 2023. na 1,2 miliona u 2024, pod uticajem različitih makroekonomskih prepreka, uključujući strože standarde efikasnosti i širenje električnih vozila (EV ) flota.

Globalna potražnja je pod velikim utjecajem Kine, koja će doprinijeti sa skoro 60 posto ovogodišnjeg povećanja svjetske potražnje. Prošle godine, doprinos Kine bio je još veći, premašivši 75 posto, kako se zemlja oporavila od karantina tokom koronavirusa.

TRT Balkan / agencije