EU će razmotriti buduće zeleno svjetlo za korištenje alternativnih tehnologija kao što su sintetička goriva ili plug-in hibridi.     Foto: AP arhiva

Evropska unija odobrila je plan da do 2035. godine u Evropi prekine prodaju vozila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem, u pokušaju da smanji emisiju CO2 na nulu.

Plan, koji je prvi put predložen u julu 2021, objavio je blok koji se sastoji od 27 članova rano u srijedu. Namjera mu je pomoći u postizanju klimatskih ciljeva kontinenta, posebno neutralnosti ugljika − do 2050. godine.

Ova mjera će značiti de facto zaustavljanje prodaje automobila na benzin i dizel, kao i lakih komercijalnih vozila te potpuni prelazak na električne motore u Evropskoj uniji od 2035. godine.

Na zahtjev zemalja, uključujući Njemačku i Italiju, EU-27 je također prihvatio da razmotri buduće zeleno svjetlo za korištenje alternativnih tehnologija kao što su sintetička goriva ili plug-in hibridi.

Ministri zaštite okoliša odobrili su i petogodišnje produženje izuzeća od obaveza za CO2 dodijeljeno proizvođačima u okviru „tržišne niše“, tj. onima koji proizvode manje od 10.000 vozila godišnje, do kraja 2035. godine.

Klauzula, koja se ponekad naziva i "Ferrarijevim amandmanom", posebno će koristiti luksuznim brendovima.

O tim mjerama sada se mora pregovarati sa zastupnicima u Evropskom parlamentu.

“Neophodnost”

"Ovo je veliki izazov za našu automobilsku industriju," priznala je francuska ministrica ekološke tranzicije Agnes Pannier-Runacher, koja je predsjedala sastankom u utorak navečer u Luksemburgu.

No, rekla je da je to "neophodnost" u suočenju s konkurencijom iz Kine i Sjedinjenih Država, koje su se u velikoj mjeri kladile na električna vozila koja se vide kao budućnost industrije.

Ove odluke će "omogućiti planiranu i popraćenu tranziciju", rekao je ministar.

Automobili su glavni način prijevoza za Evropljane i čine nešto manje od 15 posto ukupnih emisija CO2 u EU. Također su jedan od glavnih izvora gasova (plinova) odgovornih za globalno zagrijevanje.

Kao odgovor na zabrinutost proizvođača o nedovoljnoj potražnji potrošača za 100 posto električnih automobila, Komisija je preporučila veliko proširenje stanica za punjenje.

"Duž glavnih puteva u Evropi moraju postojati punionice na svakih 60 kilometara", rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen prošle godine.

Proizvođači se redovno žale na nedostatak takve infrastrukture, posebno u zemljama južne i istočne Evrope.

TRT World