Iz Evropske komisije je saopćeno da su online kompanije za dostavu hrane i namirnica u dvije zemlje EU pretrpjele raciju zbog zabrinutosti da bi mogle biti u kartelu.     Foto: AA

Antimonopolski regulatori Evropske unije izvršili su pretrese u njemačkoj kompaniji za dostavu hrane Delivery Hero i njenoj španskoj poslovnici Glovo, potvrdile su kompanije, dovodeći ih u opasnost od velikih kazni.

Iz Evropske komisije saopćili su u srijedu da su online kompanije za dostavu hrane i namirnica u dvije zemlje EU pretrpjele raciju zbog zabrinutosti da bi mogle biti u kartelu, ali nisu naveli imena kompanija niti zemlje u kojima su pretresi izvršeni.

"Istraga se odnosi na navodni sporazum ili usklađenu praksu da se dijele nacionalna tržišta za online naručivanje i isporuku hrane, namirnica i druge robe široke potrošnje u Evropskoj uniji", navodi se u saopćenju antimonopolske agencije EU.

Iz kompanije Delivery Hero rekli su da inspekcija nije značila da je Komisija, koja djeluje kao antimonopolska agencija u bloku od 27 zemalja, zaključila da je došlo do stvarnog kršenja Zakona o konkurenciji.

Ova kompanija, koja je potvrdila da su se racije dogodile u njenoj kancelariji u Berlinu, rekla je da u potpunosti sarađuje s Komisijom.

Španska aplikacija za dostavu hrane Glovo, u kojoj je Delivery Hero nedavno kupio 94 posto udjela, potvrdila je racije i rekla da sarađuje s agencijom EU.

Pretres je u sjedištu kompanije u Barseloni izvršen prošle sedmice, rekao je Glovo u elektronskom odgovoru na Reutersov upit, ne navodeći dalje detalje o operaciji.

Just Eat Takeaway, najveća online grupa za isporuku hrane u EU, Uber, koji posjeduje Uber Eats, Deliveroo, Estonski Bolt i servise za namirnice Gorillas i Flink − nisu bili uključeni u istragu, rekli su glasnogovornici ovih kompanija.

Doordashova finska kompanija Wolt također je izjavila da nije uključena u istragu.

Kompanije za koje se utvrdi da su prekršile antimonopolska pravila EU, suočavaju se s kaznama do 10 posto svog globalnog prometa.

Karteli su oblik sporazumnog udruživanja istorodnih kompanija konkurenata koje time postaju monopol.

Glasnogovornik njemačkog kartelskog ureda rekao je da je pomogao Evropskoj komisiji u pregledu usluga online dostave 27. juna.

TRT Balkan / agencije