Predsjedavajući Predsjedništva BiH istakao je kako je ovaj forum prepoznao činjenicu da ekonomija i politika moraju ići ruku pod ruku.     Foto: AA

Sarajevo je domaćin šestog Ekonomskog foruma Bosne i Hercegovine. Forum su otvorili Jasmina Selimović, dekanesa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo. Glavni govornik Foruma 2022. je Ismail Serageldin, dopredsjedavajući Internacionalnog centra “Nizami Ganjavi” i nekadašnji potpredsjednik Svjetske banke.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH istakao je kako je ovaj forum prepoznao činjenicu da ekonomija i politika moraju ići ruku pod ruku, te naglasio kako stabilna politička scena pomaže, a nestabilna odmaže ekonomiji.

“Nismo se sasvim izborili sa strukturalnim ekonomskim slabostima, nismo sasvim izašli niti iz pandemijske krize, nismo se imali priliku suočiti s ekonomskim i društvenim posljedicama te pošasti, a već smo se našli u dubokoj ekonomskoj krizi koju je u izazvala agresija Rusije na Ukrajinu”, rekao je Džaferović.

Zlatko Lagumdžija, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu je kazao kako će tokom Foruma biti zvanično predstavljen i prvi izvještaj za Balkan o samoodrživom razvoju.

“BiH i Zapadni Balkan − mi smo bolje rangirani po samoodrživom razvoju nego što smo bogati. Jedan od ciljeva samoodrživog razvoja jest iskorjenjivanje gladi i mi tu dobro stojimo jer za svijet dobro stojiš ukoliko imaš tri KM na dan po stanovniku”, rekao je Lagumdžija, pojašnjavajući da “BiH, ako se uzme u obzir šest zemalja regije, predstavlja prosjek regiona”. Drugim riječima, ima gorih od BiH, ali ima i boljih.

Ovogodišnji Forum je organizovan u okviru aktivnosti obilježavanja 70 godina postojanja Ekonomskog fakulteta u Sarajevu. Dekanesa Selimović je kazala kako će tokom Foruma biti govora o načinu na koji treba djelovati u skladu s klimatskim promjenama. Poručila je i kako treba pažljivije da konzumiramo energiju, ali govorila i o poticajima ruralnog razvoja, poljoprivredne proizvodnje, zdrave ishrane.

Ekonomski forum u vrijeme najteže globalne krize u ovom stoljeću

Statistička agencija Evropske unije, Eurostat, objavila je redovne podatke o standardu stanovništva prema kojem je BiH druga najsiromašnija zemlja u Evropi. Prema podacima ove statističke agencije, BiH je bolje rangirana jedino od Albanije.

"Bosna i Hercegovina je po standardu 50 odsto ispod evropskog prosjeka, odnosno 41 posto, i samo je bolje rangirana od Albanije koja ima standard 39 posto prosjeka u Evropskoj uniji", navodi se u podacima Eurostata.

Od zemalja regije najbolja je Crna Gora, koja ima 60 posto evropskog prosjeka, zatim slijedi Srbija, sa 52 posto, prosjek Sjeverne Makedonije je 49 posto, a od članica Evropske unije na čelu je Bugarska, koja je 63 posto prosjeka EU.

TRT Balkan / agencije