Maersk je bio među prvim brodarima koji su preusmjerili brodove oko Rta dobre nade nakon što su Huti napali brodove povezane s Izraelom u moreuzu Bab-el-Mandeb u Crvenom moru.       Foto: Reuters

Vozarine su zabilježile blagi pad u posljednje dvije sedmice nakon što su naglo porasle usred geopolitičkih tenzija u Crvenom moru.

Ali stope su i dalje znatno iznad prošlogodišnjih nivoa.

Kompozitni indeks kontejnera od 40 stopa iznosio je 30. novembra 1.382 dolara, prema podacima Drewry World Container Indexa koje je sastavila Anadolu Agency.

Jemenska politička organizacija Huti, koju podržava Iran, pokrenula je napade na komercijalna plovila povezana s Izraelom u moreuzu Bab el Mandeb u Crvenom moru, nakon čega su se brodarske kompanije preusmjerile oko Rta dobre nade, produživši tako vrijeme putovanja za 10 dana do dvije sedmice.

Saobraćaj brodova u Crvenom moru je brzo opao, a preusmjeravanje je uzrokovalo udvostručenje vozarina zbog kontranapada protiv Huta, predvođenih SAD-om i UK. Brodarskim kompanijama savjetovano je da ne plove kroz regiju.

Prošlo je skoro tri mjeseca otkako su počele tenzije u Crvenom moru, a iako je rast vozarina usporen, cijene su i dalje prilično visoke.

Cijene su rasle osam sedmica, te su 25. januara dostigle 3.964 dolara, što je povećanje od 186,8 posto, usljed povećanih tenzija u Crvenom moru i preusmjeravanja komercijalnih brodova.

Kompozitni indeks po 40 stopa. kontejner je 1. februara bio na 3.824 dolara, a 8. februara na 3.786 dolara, što predstavlja dvonedeljni pad od 4,5 posto, iako je 90 posto viši u odnosu na prethodnu godinu i 174 posto iznad nivoa od 30. novembra i više 167 posto u odnosu na nivoe prije pandemije korona virusa.

Od 8. februara, kompozitni indeks po 40 stopa. Kontejner na liniji Šangaj-Ženeva pao je 11 posto sedmično na 5.225 dolara, Šangaj-Rotterdam 5 posto na 4.426 dolara, a New York-Rotterdam 4 posto na 611 dolara, dok je linija Šangaj-Los Angeles zabilježila rast od 8 posto 4.771 dolara, a Šangaj-New York 2 posto na 6.268 dolara.

Obim tereta u Crvenom moru pao za 80 posto

Obim tereta u Crvenom moru pao je za više od polovine u decembru, a u januaru je obim u Crvenom moru i Sueckom kanalu bio 80% manji nego prije krize, prema njemačkom ekonomskom institutu IfW Kiel.

“Dolasci u luke u južnoj i sjevernoj Evropi kasne. U Hamburgu i Bremerhavenu, kao i u Roterdamu i Antverpenu, 25% manje brodova pristaje u odnosu na prosječne brojke iz 2023., u januaru 2024.“, navodi se u srijedu.

"Kontejnerski brodovi značajno kasne u odnosu na njihove prvobitne planove, što rezultira manjim brojem dolazaka brodova u mnoge evropske luke", rekao je Julian Hinz, šef Kiel Trade Indicator.

Hinz je napomenuo da će se razlika samo normalizirati kako se duže rute putovanja uračunavaju u logističko planiranje.

„Iako pojedinačne kompanije mogu patiti od kašnjenja u isporuci, generalno, ne očekuju se nestašice sirovina ili robe široke potrošnje; jedan od razloga za živahnu trgovinsku aktivnost može biti i u kineskoj novoj godini, jer trgovina u Kini obično raste prije praznika, međutim, ima tendenciju da se smanji nakon toga”, dodao je.

Maersk očekuje normalizaciju cijena tokom tranzita kroz Suecki kanal

Trećina obima tereta danskog špeditera Maersk pogođena je poremećajem u saobraćaju na Crvenom moru, a kompanija neće nastaviti tranzit u Crvenom moru sve dok se ne zajamči sigurnost u tom području, rekao je u četvrtak Vincent Clerc, izvršni direktor Maerska.

Cijene prevoza i profiti špeditera naglo su porasli tokom pandemije, iako je Clerc rekao da sadašnja situacija nije uporediva i da će cijene pasti čim se brodovi vrate u tranzit kroz Suecki kanal.

TRT Balkan