Ova tradicija je prisutna više od 162 godine u Zagrebu.             Foto: Arhiva plinara

Prolaznici gornjogradskih ulica Zagreba često zastanu da promatraju proces paljenja plinskih rasvjeta – tradicije duge već 162 godine.

Svaku od njih pale dva čovjeka odjevena u posebne odore i spremna da obave svoj zadatak – da osvijetle zagrebačke ulice. Svake večeri prije sumraka oni izlaze na teren kako bi plamen plinskih lampi ozario grad.

Jedan od nažigača s kojima je ekipa TRT Balkana prošetala gornjogradskim ulicama je i Alavanja Saša, koji radi u Gradskoj plinari Zagreb. On je svakodnevno posvećen svom poslu paljenja i gašenja 249 plinskih lampi, 365 dana u godini. To je posao koji traje neposredno prije izlaska i poslije zalaska sunca, bez obzira na godišnja doba i vremenske uvjete.

Jedan od nažigača s kojima je ekipa TRT Balkana prošetala gornjogradskim ulicama je i Alavanja Saša.        Foto: TRT Balkan

Štapovi nažigača, visoki gotovo 2 metra, često izazivaju znatiželjne poglede prolaznika.

Saša objašnjava: “Ljudi se pitaju zašto je ovaj štap tako visok. Pa neki ljudi, dok ne vide da palim, misle da idem u ribolov."

Ova tradicija je prisutna više od 162 godine u Zagrebu, tačnije datira iz 1862. godine, ali pojedinim prolaznicima Zagreba i dalje nije poznat pojam nažigača, ko su oni i šta rade.

"Inače sam u ovom gradu, Zagrebu, rođen. Da vam iskreno kažem, nisam ni znao da to postoji dok nisam došao u Gradsku plinaru Zagreb", dodaje Saša.

Zagrebački nažigači su ne samo čuvari tradicije, već i dio lokalnog identiteta.

TRT Balkan