“Mehter” je naziv za vojne orkestre koji su pratili janjičarske jedinice u njihovim vojnim pohodima, kao i sultana i druge osmanske uglednike na njihovim javnim nastupima.    Foto: AA

Zbog nepovoljnih vremenskih prilika u utorak je otkazan koncert tradicionalnog turskog vojnog orkestra "Mehter" u Sarajevu.

Izvedba ovog jedinstvenog vojnog orkestra iz Turkiye trebala je biti održana na sarajevskoj Baščaršiji, ali je otkazana zbog kiše.

Turski vojni orkestar "Mehter", koji djeluje u sklopu Ministarstva odbrane Republike Turkiye, a koji slovi za najstariji vojni orkestar na svijetu, održao je od 26. juna niz koncerata širom Bosne i Hercegovine, uključujući Tuzlu, Mostar, kamp u sarajevskom Butmiru.

"Mehter" je 29. juna također učestvovao na tradicionalnom svečanom defile povodom Manifestacije "514. dani Ajvatovice" u Donjem Vakufu, i u Pruscu.

Manifestacija na kojoj učestvuje veliki broj bosanskohercegovačkih institucija, organizacija, udruženja, fondacija i nevladinih organizacija plijeni pažnju medija iz Turkiye i Evrope. Prethodnih godina na manifestaciji su, između ostalog, učestvovali i izviđači, derviši te mnogobrojni gosti iz Turkiye.

Smatra se da učešće na Ajvatovici i koncerti "Mehtera" koji djeluje u sklopu Oružanih snaga Republike Turkiye pozitivno doprinose jačanju historijskih veza između naroda Republike Turkiye i Bosne i Hercegovine.

“Mehter” je naziv za vojne orkestre koji su pratili janjičarske jedinice u njihovim vojnim pohodima, kao i sultana i druge osmanske uglednike na njihovim javnim nastupima.

TRT Balkan / agencije