Ove godine se obilježava 130. obljetnica rođenja Miroslava Krleže.      Foto: AA

U sklopu 12. festivala "Miroslav Krleža" koji se održava od 1. do 7. srpnja, u auli Nacionalne sveučilišne knjižnice (NSK) izloženi su Krležini rukopisi, a među njima i rukopis nedavno pronađene, nedovršene drame "Goya".

Festival "Miroslav Krleža" u organizaciji Gorana Matovića u tjedan dana programa donosi publici različite sadržaje vezane uz bogati opus i život Miroslava Krleže, jugoslavenskog i hrvatskog pisca čija se 130. obljetnica rođenja obilježava ove godine.

“Krležina riječ i njezino značenje ne blijede s vremenom. Dapače, čini nam se da sve više djeluje proročki i da nas potiče na razmišljanje dajući nam potencijale za nova tumačenja i interpretacije”, poručila je na otvorenju izložbe rukopisa ravnateljica NSK Ivanka Stričević.

Među najvažnijim i najatraktivnijim izlošcima su rukopisni dijelovi nedavno otkrivene drame "Goya", nedovršenog djela pronađenog u Krležinoj pisanoj ostavštini.

Svi rukopisi koji su izloženi u NSK tematski su vezani uz program 12. festivala "Miroslav Krleža".     Foto: AA

Glumac Zijah Sokolović za ovogodišnje izdanje Festivala održao je praizvedbu, adaptaciju fragmentirane dramske vizije "Goya", posvećene velikom španjolskom slikaru.

Svi rukopisi koji su izloženi u NSK tematski su vezani uz program 12. festivala "Miroslav Krleža".

Program Festivala će završiti gastronomsko-nadrealističkim “Doručkom kod Krleže”, 7. srpnja u 7 sati ujutro, na točan datum i sat Krležinog rođenja 1893. godine.

TRT Balkan / agencije