Saša izrađuje unikatne slatkiše koji nisu na prodaju, već nastaju isključivo za humanitarne akcije i takmičenja.     Foto: AA

Grafički dizajner Saša Aleksić iz Niša, inspirisan poznatim svetskim slikarima poput Van Gogha, Klimta, Dalija ili Mondriana, pravi torte i kolače koje ručno oslikava umetničkim delima.

Izrađuje unikatne slatkiše koji nisu na prodaju, već nastaju isključivo za humanitarne akcije i takmičenja.

Dvadesetosmogodišnji Saša je u poslastičarstvo zaljubljen još od detinjstva, od vremena kada su njegove majka i tetka sa punom pažnjom uz mnogo detalja pravile torte za njegov i sestrin rođendan.

Da se i sam oproba u tome odlučio je kao srednjoškolac, kada svoje prijatelje na osamnaesti rođendan nije pozvao pozivnicama, već oslikanim kolačima.

"Od 2012. sam krenuo to da radim, tako da sam, evo, do danas oslikao milion torti i kolača", govori Saša.

Tokom decenije bavljenja takozvanim "umetničkim poslastičarstvom" menjao je i nadograđivao svoj stil.     Foto: AA

Pažnju javnosti privukli su njegovi prvi dezerti sa motivima Van Goghovih "Suncokreta" i "Zvezdane noći" s kojima se predstavio na Sajmu hrane i pića u Beogradu 2014. godine.

Od tada su ideje o motivima počele da se nižu, pa su se slike iz najvećih svetskih muzeja, poput Klimtovog portreta Adele Bloch-Bauer, našle na Sašinim ukusnim tortama i mafinima.

Usledila su mnogobrojna takmičenja na festivalima i sajmovima.

"Uglavnom posećujem takmičenja u Srbiji, ali i neka u inostranstvu, na primer u Severnoj Makedoniji, u Strumici ili u Skoplju.

Poslednje je bilo u Nišu pred Novu godinu.

To je bilo takmičenje u pravljenju torti i kolača na kom sam osvojio gran-pri", kaže Saša.

Zadovoljan je što je poslastičarstvo kao hobi spojio s dizajnom kao profesijom.

Tokom decenije bavljenja takozvanim "umetničkim poslastičarstvom" menjao je i nadograđivao svoj stil.

"U početku su to bila najpoznatija umetnička dela svetski poznatih umetnika kao što su Frida Kahlo, Van Gogh, Gustav Klimt, ali u poslednje vreme radim neke umetnike koji su meni veoma dragi i možda malo manje poznati, kao što su Mark Rothko ili Yayoi Kusama", priča Saša.

Rad na jednoj slici specijalnim prehrambenim ponekad traje više dana, čak i kada je reč samo o jednom kolačiću.

"Uglavnom koristim boje u prahu, koje posle štelujem. Dodajem vodku i onda tako dobijem gustinu boje koja mi treba za slikanje", govori Saša.

Najdraža mu je torta oslikana delima Pieta Mondriana, koju drži izloženu u radionici u svom stanu.

TRT Balkan / agencije