Dokumentarni film "Zauvijek trideset stabala" (Forever Thirty Tree) koji govori o originalnoj prvoj enciklopediji sklopljenoj i napisanoj u islamskom svijetu, doživio je premijeru na ovogodišnjem 29. Sarajevo Film Festivalu (SFF).            Foto: AA

Dokumentarni film "Zauvijek trideset stabala" (Forever Thirty Tree) koji govori o originalnoj prvoj enciklopediji sklopljenoj i napisanoj u islamskom svijetu, doživio je premijeru na ovogodišnjem 29. Sarajevo Film Festivalu (SFF).

Ovaj dokumentarni film u režiji Murata Paya iz Turkiye prikazan je u nedjelju u okviru Specijalne projekcije. Dokumentarni film "Zauvijek trideset stabala" je nastao u koprodukciji TRT-a.

Priča prati dva izmišljena lika - Niyaza i Ekmela. Niyaz je mladi akademik koji je diplomirao teologiju, a Ekmel univerzitetski profesor u šezdesetim godinama života. Njihovi putevi se ukrste u Enciklopediji islama turske Fondacije Diyanet. Radi se o fantastičnoj priči o jednom od najznačajnijih kulturnih pokreta u historiji Republike Turkiye oživljena u kolektivnom sjećanju koje se proteže na 33 godine.

Režiser Pay u razgovoru za Anadolu kazao je da je Enciklopedija islama turske Fondacije Diyanet veliki kulturni pokret.

"Govorimo o enciklopediji koja je sastavljana više od 33 godine. Zato je njena priča privukla moju pažnju", rekao je Pay, napominjući da su upravo zato odlučili da snime dokumentarac o nastanku enciklopedije.

"Ovo je kolektivni napor u koji su uključeni mnogi ljudi. Priča prati dva izmišljena lika", kazao je turski režiser, napominjući da je sretan što je film premijeru doživio upravo na SFF-u jer za njega Sarajevo ima posebno mjesto u životu.

Enciklopedija islama u 44 toma

Direktor Centra za islamske studije turske Fondacije Diyanet (ISAM) prof. dr. Murteza Bedir kazao je da je Enciklopedija islama, koja pokriva sva područja 15-stoljetne istorije islamske kulture i civilizacije, završena u 44 toma za ukupno 33 godine.

"Kao originalno djelo, enciklopedija je jedno od prvih djela koje je završeno od A do Ž. Znamo da postoje lažna prenošenja i narativi o islamu. U ovoj enciklopediji su tačne informacije i nastala je kao veličanstveno remek djelo, zasnovano na istraživanjima hiljada akademskih radnika", kazao je.

- Život posvetio poslu -

Birhan Tut, jedan od glumaca u filmu, izjavio je da glumi lika koji se potpuno posvetio svom poslu.

"Radi se o liku koji je toliko posvetio svoj život poslu da je čak na neki način zanemario aktivnosti u svakodnevnom životu. Bilo je u tome i tačaka koje su nekako bliske i mome karakteru", kazao je turski glumac.

Dodao je da SFF prati već godinama i da je sretan što je dokumentarni film "Zauvijek trideset stabala" premijeru imao upravo u Sarajevu.

Enciklopedija islama, koja je pripremljena u 44 toma nakon 33 godine rada u periodu 1983-2016, nagrađena je od Ureda predsjednika Turkiye 2014. i Turske akademije nauka (TUBA) 2019. godine.

TRT Balkan / agencije