Visok 1,5 metara i težak oko 170 kilograma “Ladoum“ više liči na malog konja nego na ovcu, a smatra se znakom prestiža u Zapadnoj Africi.     Foto: AA

Tokom sajma u Mbouru udaljenom 100 kilometara od glavnog grada Senegala, Dakara, ovce rase “Ladoum“ prodaju se i po cijeni od 90.000 dolara.

Ovca poznata i kao “kralj ovaca“ godinama se prodaje po cijenama koje prevazilaze i cijene luksuznih automobila, a za stanovništvo Senegala ova rasa je “više od ovce“.

Ova rasa nastala je iz mješavine "Toubairea" iz Mauritanije i "Balibalija" iz Malija.

Visok 1,5 metara i težak oko 170 kilograma “Ladoum“ više liči na malog konja nego na ovcu, a smatra se znakom prestiža u Zapadnoj Africi.

Na sajmu, pred veliki muslimanski praznik Kurban-bajram kupcima su ponuđene ovce ove rase različitih boja i karakteristika.

Za razliku od ostalih ovaca i ovnova “Ladoumi“ se ne kolju na pijacama, već u posebno pripremljenim komfornim prostorijama.

Osim toga “Ladoumi“ se koriste u uzgojne svrhe za uljepšavanje drugih rasa. U gotovo svim regijama Senegala održavaju se razna takmičenja za odabir najljepšeg “Ladouma“.

TRT Balkan / agencije