Daphne Caruana Galizia je bila malteška novinarka, spisateljica i antikorupcijska aktivistica. 2017. godine ubijena je blizu svoje kuće na Malti u napadu autobombom.      Foto: Getty Images

Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola, potpredsjednica EP-a nadležna za Nagradu Pina Picierno i Anthony Bellanger, glavni tajnik Međunarodne federacije novinara i predstavnik 29-članog neovisnog europskog žirija otvorili su svečanost dodjele nagrade u dvorani za medije Daphne Caruana Galizia u zgradi Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Predsjednica Metsola je izjavila: „Nagrada Daphne Caruana Galizia za novinarstvo šalje jasnu poruku − Europski parlament je na strani istine i pravde, na strani neovisnog novinarstva. Snažna demokracija treba snažne medije, jer bez slobode medija nema demokracije. U Europi su prava i slobode ciljevi za koje se borimo, a ne prepreke.”
U razdoblju od 3. svibnja do 1. kolovoza 2022. više od 200 novinara iz 27 država članica kandidiralo je svoje radove. Žiri je odabrao pobjednika među 11 finalista.

Clement Di Roma radi kao fotoreporter i dopisnik kanala France 24 u Ruandi. Karijeru je započeo 2019. kao dopisnik agencije France Presse u Senegalu. Od 2020. do 2022. radi kao dopisnik za kanale France 24 i TV5Monde u Srednjoafričkoj Republici, gdje je pratio izbornu krizu i oružane napade pobunjeničke koalicije na glavni grad Bangui. S Carolom Valadeom režirao je pobjednički dokumentarni film Centrafrique: le soft power russe (Srednjoafrička Republika pod ruskim utjecajem).

Carol Valade je multimedijski reporter koji već deset godina prati zbivanja u Africi. Još 2018. preselio se na taj kontinent i kao dopisnik, među ostalim, radio za Francuski radio, agenciju France Presse, kanal TV5Monde i novine Le Monde.
Ovo je prvi dokumentarni film Clementa Di Rome i Carola Valadea, koji predstavlja kulminaciju njihova rada kao dopisnika iz Srednjoafričke Republike tijekom 2020. Ta je država proživljavala val nasilja uzrokovanog novim ustankom za koji je djelomično zaslužna skupina Wagner, vojska iz sjene koja služi interesima Kremlja. Istraživali su, snimali i izvještavali za nekoliko međunarodnih medija unatoč raširenom antagonizmu prema francuskim medijima i činjenici da su bili pod nadzorom ruskih plaćenika. Također su željeli nastaviti rad trojice ruskih kolega – Orhana Džemala, Kirila Radčenka i Aleksandra Rastorgujeva – koji su 2018. ubijeni u Srednjoafričkoj Republici dok su istraživali skupinu Wagner.
Dokumentarni film nepristrasno prikazuje svjedočanstva žrtava plaćenika, ali i njihovih pristaša, kako bismo bolje razumjeli metode preuzimanja vlasti, olakšanog animozitetom prema Francuskoj. Namjera je bila da se čuju svi glasovi s druge bojišnice sukoba s Rusijom, koji se sad i vojno i dezinformacijski širi regijom Sahel.
Film je snimljen u koprodukciji medijskih kuća Decoupages i Arte G.E.I.E. i premijerno je prikazan kao reportaža na kanalu Arte na francuskom, njemačkom i engleskom jeziku. Zatim je repriziran na kanalu France 24 i objavljen u obliku članka u francuskim novinama Le Monde.
Nagrada Daphne Caruana Galizia za novinarstvo utemeljena je u prosincu 2019. odlukom Predsjedništva Europskog parlamenta. Nazvana je po malteškoj istraživačkoj novinarki, blogerici i antikorupcijskoj aktivistici koja je ubijena u eksploziji autobombe 2017.
Daphne Caruana Galizia je opširno izvještavala o korupciji, pranju novca, organiziranom kriminalu i prodaji državljanstava te o upletenosti malteške vlade u skandal s Panamskim dokumentima.
Nagrada se dodjeljuje svake godine na obljetnicu ubojstva Daphne Caruane Galizije kao priznanje za izniman novinarski rad kojim se promiču ili brane temeljne vrijednosti Europske unije, kao što su ljudsko dostojanstvo, sloboda, demokracija, ravnopravnost, vladavina prava i ljudska prava.
Neovisni žiri sastojao se od predstavnika novinara i civilnog društva iz 27 država članica te predstavnika glavnih europskih udruženja novinara.
Nagrada i novčani iznos od 20 tisuća eura pokazuju da Europski parlament snažno podupire istraživačko novinarstvo i prepoznaje važnost slobodnih medija, ističe se u priopćenju.
U listopadu 2021. nagrada Daphne Caruana Galizia za novinarstvo dodijeljena je novinarima konzorcija Forbidden Stories za projekt Pegasus.

HINA