Irački umjetnik Muammel Majid pravi portrete poznatih ličnosti na starim knjigama neobičnom metodom "graviranja".      Foto: AA

Irački umjetnik Muammel Majid pravi portrete poznatih ličnosti na starim knjigama neobičnom metodom "graviranja" te na taj način daje im dimenziju posebnog umjetničkog djela.

Majid, koji živi u glavnom iračkom gradu Bagdadu, satima radi na "graviranju" portreta svjetski poznatih lidera i umjetnika na starim knjigama prema, kako je kazao, vrlo iscrpljujućoj metodi.

"Posao urezivanja ili graviranja portreta na papiru je veoma težak", rekao je Majid, navodeći kako je za ovakav poduhvat potrebno posjedovanje slikarskih i grafičkih vještina.

I sam je po zvanju slikar i grafički dizajner.

"Potrebno je najprije na izlizanim knjigama nacrtati portrete poznatih imena. Potrebno je biti veoma oprezan prilikom crtanja njihovih očiju, obrva, nosa i izraza lica. Moj rad je sličan slikama izvođenim pop artom", kazao je Majid.

Navodi kako nadležne državne institucije ne podržavaju njegovu umjetnost. AA

Dalje je naveo da se ovom umjetnošću ranije bavio tako što je savijao papir, a zatim je razvio nove metode i počeo koristiti alate poput makaza i specijalnih noževa.

"Moj cilj je da star i izlizane knjige pretvorim u audio knjige naglašavajući njihovu vizualnost. Istovremeno, ove knjige pretvaram u umjetnička djela i povećavam njihovu vrijednost", pojasnio je Majid.

U Majidovoj kolekciji ličnosti čiji su likovi "ugravirani" na stranicama starih knjiga su poznata egipatska glumica i pjevačica Umm Kulthum, kao i libanska pjevačica Fairuz, a tu je i vođa Kubanske revolucije Che Guevara i brojni drugi.

Navodeći kako nadležne državne institucije ne podržavaju njegovu umjetnost, Majid je kazao kako svoje radove uspijeva predstaviti na društvenim mrežama.

TRT Balkan / agencije