Vlastitu radnju otvorio je već 1973. godine nakon što je od svog majstora naučio i savladao sve potrebne tehnike i vještine u ovoj profesiji. / Photo: AA

Sedamdesetogodišnji Iračanin Fuat Asinger koji više od 50 godina radio kao kovač u Sulaymaniyahu u Iraku, ručno izrađuje razne radove i portrete od željeza ukrašene ajetima iz svete knjige Kur'ana.

Ovaj vrijedni kovač, poznatiji među sugrađanima kao kovač Fuat, odlučan je da nastavi ovaj teški zanat uprkos poodmaklim godinama.

U razgovoru za agenciju Anadolu ističe da je interesovanje građana veliko za ručno rađene proizvode, ali da je prodaja niska zbog njihove visoke cijene.

Sa 13 godina počeo učiti zanat

Ispričao je da je 1967. sa svojih 13 godina počeo da uči ovaj zanat od drugog iskusnog kovača i nakon toga više nije prestajao da se bavi ovim poslom koji zahtijeva mnogo truda ali i preciznosti i kreativnosti.

Vlastitu radnju otvorio je već 1973. godine nakon što je od svog majstora naučio i savladao sve potrebne tehnike i vještine u ovoj profesiji.

Ideja o kombinovanju gvožđa sa umjetnošću nastala je kada ga je prijatelj zamolio da uradi četiri portreta od željeza.

"Nakon što sam to uspješno uradio, shvatio sam da imam talenat za takve stvari. Odlučio sam da se bavim time. Tako sam počeo da pravim portrete od gvožđa, odnosno od komada gvožđa”, ispričao je ovaj majstor.

Kovač Fuat je istakao da je posljednjih 30 godina najviše radio na portretima, uglavnom portretima ljudi ali i ajetima iz Kur'ana.

Kako je kazao, topljenje, savijanje i obrada željeza je vrlo izazovan, precizan i zamoran posao.

- Visoki troškovi -

Ovaj istinski umjetnik je ispričao da je na nekim radovima portreta i ajeta radio mjesecima.

"Na primjer, za suru Ihlas trebalo mi je pet mjeseci. Zato što su ajeti u Kur'anu vrlo detaljni i zahtjevni”, kazao je Fuat.

Istakao je kako su cijene njegovih djela visoke jer dugo radima na njima.

Na kraju je kazao da mu je velika želja da jednog dana izloži svoje radove na nekoj izložbi ali mu je za to potrebna finansijska podrška.

TRT Balkan / agencije