Na filmu o generalu Alagiću Huseinović je radio duže od tri godine.      Foto: AA

Uz prisustvo člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića, u srijedu je upriličena sarajevska projekcija dokumentarnog filma "Zagonetka Alagić - General koji je uspijevao nemoguće", autora Avde Huseinovića.

Nakon premijernog prikazivanja u Travniku, te Ključu i Sanskom Mostu, dokumentarac o rahmetli generalu Mehmedu Alagiću večeras je prikazan u prepunoj sali Multimedijalnog centra Kovači u Sarajevu, u organizaciji Fonda memorijala i Udruženja "Pravda".

"Alagić je smatrao da je bolja smrt u podvigu, nego život sa stidom i odbio da se strahu pokori“, jedna je od rečenica koja se provlači kroz film, koji su večeras pogledali brojni poštovaoci generala Alagića.

Projekciji je, pored Bećirovića, prisustvovao i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović, predstavnici boračkih udruženja i organizacija kao i mnogobrojni građani.

Autor filma Avdo Huseinović je pred sami početak projekcije kazao novinarima kako je prikazati film u Sarajevu uvijek izazov, te kako je večerašnja projekcija posebna i zbog činjenice da je na današnji dan prije tačno 15 godina u Sarajevu prikazao svoj prvi film "Vanzemaljci iznad Sarajeva“.

Na filmu o generalu Alagiću Huseinović je radio duže od tri godine.

"Projekcija jednog veoma važnog filma. Sala je puna, radujem se. Mislim da će ljudi sa jednom posebnom emocijom reagovati na ovaj film, jer je uistinu drugačiji od svih ostalih“, istakao je Huseinović.

Na pitanje zašto "Zagonetka Alagić“, odgovara kako je taj naziv izvučen iz jednog dokumenta u kojem piše da srpski oficiri pravili analize Alagićevog načina ratovanja i da ta analiza počinje rečenicom "Alagić je zagonetka“.

Dodao je kako će ovaj film potvrditi da je general Alagić bio veliki vojskovođa, ali isto tako i jedan veliki emotivac.

“Živio je za bitke koje je dugo planirao i izvodio. Teško je podnosio neke neuspjehe. S druge strane, na ljude će najviše utisak ostvariti sigurno sami završetak filma a to je tragedija koju je general doživio posljednjih pet godina njegovog života, a što je bila jedna vrsta ‘specijalnog rata’ protiv njega”, podvlači Huseinović.

Prisutnima se kratko obratio i ministar Osmanović podvlačeći kako će uvijek biti dovoljno patriota koji će garantovati opstojnost i budućnost "jedine nam domovine, jedine kuće u kojoj smo svoji na svoje, naše Bosne i Hercegovine“.

"Takvoj kući je general Alagić posvetio svoj život”, zaključuje Osmanović.

Mehmed Alagić bio je general Armije Republike Bosne i Hercegovine koji je tokom rata bio komandant 3. i 7. korpusa Armije RBiH, a nakon rata obavljao dužnost načelnika općine Sanski Most. Jedan od najvećih ratnih podviga generala Alagića bilo je oslobađanje planine Vlašić.

TRT Balkan / agencije