Bakarni proizvodi ovih kazandžija nekada su bili obavezan dio svake kuće.          Foto: TRT Balkan

Istanbul, često nazivan kolijevkom kulture i civilizacije, nosi u sebi ne samo bogatu historiju već i tradiciju obrade bakra koja seže hiljadama godina unatrag.

Ekipa TRT Balkana je posjetila Cebeci Han u Istanbulu i imala čast upoznati Vezira Erola, koji već 55 godina predano čuva i njeguje ovu vrijednu tradiciju.

"Mene svi poznaju, radio sam za velike džamije ovdje, ali i u inostranstvu. Mi smo u Sirtu imali veoma lijepu čaršiju, ličila je na univerzitet. Nije bilo moguće da izađemo odatle a da ne naučimo ovaj zanat. Hvala Bogu, volim svoj zanat. Ali sada, nove generacije ne žele da uče i rade ovaj posao", rekao je Vezir iz Istanbula.

Danas, ovo umijeće i dalje traje i u Sarajevu. U srcu glavnog grada BiH, u kazandžijskoj ulici, već više od četiri stoljeća radnje ovih majstora ostale su vjerne svom zanatu.

Među njima ističe se Ismet Huseinović, kazandžija sa čak 62 godine iskustva.

"Zanat je jedan od najljepših. Dio mog života sam posvetio tome. Ovaj posao je meni sve u životu dao, stvorio. Znači, sve što imam, imam uz posao i prezadovoljan sam. Eto, kad bih se ponovo rodio, opet bih bio kazandžija", istakao je Ismet Huseinović za TRT Balkan s ponosom.

Kazandžije iz Istanbula i Sarajeva su otkrili tajne svog zanata i procesa izrade bakarnih proizvoda.

"Kucanjem po ovome krugu (podlozi) mi uvijamo, radimo. Normalno, zato nam nekada treba dosta vremena. Znači, koliko god ja više udaram ovdje, ja to mogu više da dubim i mogu da mijenjam oblik, formu da uvijam. Ovako stvorena tevsija može da traje, hajmo reći, 100 godina", rekao je Ismet iz Sarajeva.

Bakarni proizvodi ovih kazandžija nekada su bili obavezan dio svake kuće.

Ova umjetnost također pretvara bakar u vrhove kupola koje odolijevaju vremenu i krase džamije širom svijeta.

Proizvodnja vrha kupole visine 2 metra zahtijeva oko 2-3 dana posla, dok je za izradu većih komada potrebno najmanje mjesec dana.

"Ovaj dio koji vidite biće globus, mapa svijeta. Kada pogledate na kraju, vidjećete 7 kontinenata svijeta. Kada se pozlati vrh kupole, i za 100 godina ostaće isti, ne može mu ništa biti", dodao je Vezir.

Bakar, metal koji je oblikovao historiju čovječanstva, postao je simbol prošlosti čija se vrijednost i dalje prepoznaje u rukama majstora koji ga pretvaraju u nešto korisno, baš kao što to rade majstori Ismet i Vezir.

Njihova posvećenost i vještina čuvaju tradiciju obrade bakra i čine je živom i danas.

TRT Balkan