U Istanbulu je uspostavljen Zajednički koordinacioni centar sa zvaničnicima triju zemalja i UN-a koji nadzire pošiljke.         Foto: Reuters Archive

Generalni sekretar Arapske lige Ahmed Aboul Gheit i ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba razgovarali su o važnosti obnavljanja sporazuma o crnomorskom žitnom koridoru.

Glasnogovornik generalnog sekretara Jamal Rushdi objavio je da je Aboul Gheit telefonom razgovarao sa ukrajinskim ministrom inostranih poslova Kulebom.

Dvojica zvaničnika razgovarali su o najnovijim dešavanjima u vezi sa rješavanjem krize u Ukrajini.

Posebno su naglasili značaj obnavljanja sporazuma o crnomorskom žitnom koridoru.

Aboul Gheit i Kuleba su razgovarali o poteškoćama sa kojima se Ukrajina susreće u izvozu svojih proizvoda, posebno žitarica, nakon što je ruska strana odbila da obnovi sporazum o crnomorskom žitnom koridoru.

Aboul Gheit je izrazio odlučnost da napravi aranžmane za stabilizaciju cijena osnovnih životnih namirnica, posebno u vrijeme kada globalno tržište hrane bilježi pad ponude žitarica.

Rusija je 17. jula suspendovala učešće u dogovoru o crnomorskom žitu, rekavši da ruski dio sporazuma nije sproveden. Tražila je popuštanje bankarskih ograničenja i mogućnost da isporuči svoje đubrivo prije povratka sporazumu.

TRT Balkan / agencije