Sastanak se održao "usred regionalnih i međunarodnih političkih i sigurnosnih dešavanja, s brzim događajima koji utiču na regiju, posebno na tekuće izraelske vojne operacije u Gazi", rekao je Jasem Mohamed al-Budaiwi.    Foto: AA

Vijeće za saradnju arapskih država Zaljeva (GCC) je saopćilo da je postignut dogovor s Turkiye o produženju njihovog zajedničkog plana djelovanja za saradnju do 2029. godine.

Ovu objavu je dao generalni sekretar organizacije, Jasem Mohamed al-Budaiwi, tokom šestog ministarskog sastanka za strateški dijalog između zemalja GCC-a i Turkiye u katarskoj prijestolnici Dohi, uz učešće turskog ministra vanjskih poslova Hakana Fidana, u nedjelju, prema zvaničnoj katarskoj novinskoj agenciji.

Sastanak "pruža prilike za konsultacije između dvije strane o međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa, radeći zajedno na jačanju sigurnosti i stabilnosti regije," rekao je Al-Budaiwi.

Također je istakao da je sastanak omogućio "produbljivanje mostova saradnje između GCC-a i Republike Turkiye i širenje njihovog opsega. Kumuliralo je dogovorom o produženju zajedničkog plana djelovanja između dviju strana do 2029. godine".

Zajednički plan djelovanja je prvi put odobren tokom trećeg ministarskog sastanka između dviju strana 2010. godine, pokrivajući 2011. i 2012. godinu, i od tada je razvijan i produžavan kako bi se ojačala saradnja u raznim oblastima.

Al-Budaiwi je naglasio važne rezultate nedavnog zaljevsko-turskog samita u decembru, koji je okupio lidere GCC-a s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom u Dohi.

Ovi rezultati "doprinijeli su jačanju političke, sigurnosne i ekonomske koordinacije", rekao je.

"Duboko strateško partnerstvo"

Al-Budaiwi je također istakao da je sastanak obilježio prvi put da su GCC i Turkiye održali zajednički ministarski sastanak od potpisivanja zajedničke izjave u martu kako bi započeli pregovore o slobodnoj trgovini.

Naglasio je da ovo "predstavlja indikaciju snage dubokog strateškog partnerstva između zemalja GCC-a i Turkiye i kvalitativni skok u snažnim odnosima".

Pohvalio je memorandum o razumijevanju iz 2008. godine koji je uspostavio strateški dijalog na temelju "historijskih odnosa i zajedničkog kulturnog naslijeđa i kao odgovor na želju i čvrsto uvjerenje mudrih lidera s obje strane".

Sastanak se održao "usred regionalnih i međunarodnih političkih i sigurnosnih dešavanja, s brzim događajima koji utiču na regiju, posebno na tekuće izraelske vojne operacije u Gazi", rekao je Al-Budaiwi.

Naglasio je da sastanak “dolazi u svjetlu zabrinjavajućih regionalnih i međunarodnih političkih i sigurnosnih dešavanja, uz ubrzane događaje kroz koje regija prolazi s obzirom na rat koji su izraelske okupacione snage pokrenule na Pojas Gaze”.

TRT Balkan / agencije