Cijene nafte su povećane od početka ruskog rata u Ukrajini. Foto: AA

Lideri zemalja G7 u nedjelju su razgovarali o borbi protiv brzog rasta inflacije, uz istovremeno pojačavanje pritiska na rusku ekonomiju ograničenjem ruskih izvoznih cijena nafte.

Nakon prve sjednice o globalnoj ekonomiji na samitu G7, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je da su razgovarali o tome kako ojačati svjetsku ekonomiju.

"Moramo se uhvatiti u koštac s inflacijom, uz održavanje rasta. Podržavati ekološku i društvenu održivost, istovremeno održavajući fiskalnu i finansijsku stabilnost, te ojačati otpornost lanaca snabdijevanja", rekla je ona.

Napominjući da su cijene energenata "najveći pokretač inflacije", Ursula von der Leyen je izjavila da je Evropa to nastojala ublažiti "diverzifikacijom snabdijevanja, uštedom energije i obnovljivim izvorima energije".

Da bi se riješio ovaj problem i smanjila zavisnost o Rusiji, jedna od mjera o kojoj raspravljaju lideri sedam najbogatijih zemalja svijeta je ograničenje cijena ruske nafte.

Cijene nafte su povećane od početka ruskog rata u Ukrajini, a dosegle su višegodišnje maksimume, dok se naftom tipa Brent prošle sedmice trgovalo po cijeni od 125,19 dolara.

Postavljanjem ograničenja cijena koju Rusija može naplatiti za svoju naftu, zapadne zemlje se nadaju da će smanjiti prihode Moskve, dok će u isto vrijeme omogućiti veće snabdijevanje naftom globalnog tržišta.

Američka ministrica finansija Janet Yellen ranije je rekla da će ograničenje cijene ruske nafte biti "važan način da se spriječe problemi u zemljama s niskim dohotkom i zemljama u razvoju koje se bore s visokim troškovima hrane i energije".

SAD je predložio gornju granicu cijena o kojoj će odlučiti potrošači nafte.

Francuska novinska agencija AFP pozivajući se na izjavu visokog zvaničnika objavila je u nedjelju da je Pariz upozorio proizvođače nafte da ograniče cijene i podržao američki prijedlog za maksimalnu cijenu nafte.

Očekuje se da će više detalja o ograničenju cijena biti otkriveno tokom trodnevnog samita G7 koji se održava u Njemačkoj.

AA