Prošlog mjeseca, rastuće evropske cijene gasa dostigle su 12 puta veći nivo u odnosu na početak 2021.      Foto: Reuters

Ministri energetike zemalja Evropske unije sastat će se kako bi potražili rješenja s dugačke liste mogućih mjera za zaštitu građana od nevjerovatno visokih cijena energije kako se približava zima.
Osnova za razgovore u petak je niz prijedloga predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen.
Među prijedlozima su ograničenje cijene ruskog plina, nenapredna taksa na elektrane koje nisu plinske, smanjenje potražnje za električnom energijom u cijelom bloku i hitne kreditne linije za elektroenergetske kompanije koje se suočavaju s rastućim zahtjevima kolaterala.
Diplomate EU kažu kako se čini da zemlje uglavnom podržavaju mjere za osiguravanje likvidnosti kompanijama, a da su neke podržale i smanjenje potražnje za električnom energijom.
Drugi prijedlozi su bili više podjela. Ograničenje cijena ruskog plina do sada nije uspjelo dobiti podršku većine zemalja, a neki se pitaju kako bi to pomoglo u smanjenju cijena s obzirom na male količine gasa koje Moskva sada šalje Evropi.
Smanjenje isporuke iz Moskve

"Naša namjera je prije svega da snizimo cijene. Ograničenje samo na ruski gas neće smanjiti cijene", rekao je belgijski ministar energetike Tinne Van der Straeten.
Baltičke zemlje su među onima koji podržavaju tu ideju, tvrdeći da bi ograničenje cijena i dalje lišilo Moskvu prihoda za finansiranje vojnih aktivnosti u Ukrajini.
Predsjednik Vladimir Putin izjavio je u srijedu da će Rusija prestati isporučivati ​​plin Evropi ako uvede gornju granicu cijena. Podrška ovoj politici je oskudna među državama srednje i istočne Evrope koje nisu voljne da izgube sve manje zalihe koje još dobijaju.
Isporuke ruskog gasovoda preko tri glavne rute ka Evropi pale su za gotovo 90 odsto u posljednjih 12 mjeseci, pokazuju podaci Refinitiva. Moskva je za smanjenje isporuke okrivila tehničke probleme uzrokovane sankcijama Zapada zbog njene ofanzive u Ukrajini.
Od zemalja EU se ne očekuje da u petak odobre bilo kakvu politiku, već daju signal Briselu koje opcije imaju dovoljno podrške da se pretoče u konačne prijedloge.
Hitne zakone EU obično donosi većina zemalja, iako za neke može biti potrebno jednoglasno odobrenje.
Ideja da se povrate prihodi od negasnih generatora i da se novac potroši na smanjenje potrošačkih računa također je izazvala otpor u nekim prijestolnicama.
Prijedlog EU bi ograničio cijenu od 199,86 dolara (200 eura) po megavat-satu, koliko se plaćaju negasni generatori za struju, a odnosi se na vjetrogeneratore, nuklearne generatore i generatore na ugalj, navodi se u nacrtu.
Evropske cijene električne energije obično određuju plinske elektrane, a gornja granica bi imala cilj smanjenje cijene električne energije proizvedene u elektranama koje nisu izložene rastućim evropskim cijenama plina - koje su prošlog mjeseca dostigle 12 puta veći nivo na početku 2021.


TRT World