"Evropska skladišta plina se pune, a kontinentu se obezbjeđuju alternativne zalihe", rekao je Zelenski.     Foto: Reuters

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je u četvrtak Evropsku uniju (EU) da ubrza isporuke sistema protivvazdušne odbrane, ističući da je gotovo trećina elektrana u zemlji uništena u ruskim napadima.

U videoobraćanju na sastanku lidera EU u Briselu, Zelenski je govorio o najnovijim dešavanjima u Ukrajini protiv koje je Rusija pokrenula rat i ponovio da zaštita te zemlje znači zaštita Evrope.

Istakavši da Rusija koristi energiju kao oružje protiv Evrope, rekao je da je moguće postići energetsku nezavisnost EU.

"Evropska skladišta plina se pune, a kontinentu se obezbjeđuju alternativne zalihe", rekao je Zelenski.

Dotičući se nedavnih ruskih napada širom zemlje, ukrajinski čelnik je rekao da su oni pokrenuti namjerno kako bi se spriječilo da Ukrajina izvozi energiju u EU.

"Napadi ruskih krstarećih projektila i bespilotnih letjelica (UAV) iranske proizvodnje uništili su više od trećine energetske infrastrukture zemlje", podvukao je ukrajinski lider.
Ponavljajući potrebu za više sistema protivvazdušne odbrane za suprotstavljanje ruskim napadima, on je zatražio od evropskih lidera da ubrzaju implementaciju rezolucija u tom pogledu.

TRT Balkan / agencije