Predsjednik Ukrajine je kazao i da Rusija ima "značajnu prednost" u artiljeriji i municiji, ali da ukrajinske snage "čvrsto stoje".     Foto: AA

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratio se u srijedu Kongresu Sjedinjenih Američkih Država, zahvalivši se što je njegovoj zemlji pružio finansijsku pomoć i napomenuvši da taj novac "nije dat u dobrotvorne svrhe", već da predstavlja investiciju u globalnu sigurnost.

“Vaš novac nisu dobrotvorna sredstva. To je ulaganje u globalnu sigurnost i demokratiju kojom se bavimo na najodgovorniji način. Hvala vam i na finansijskim paketima koje ste nam već dali i na onima za koje ste možda spremni da se odlučite“, naglasio je Zelenski.

Predsjednik SAD-a Joe Biden je u srijedu objavio novi paket vojne pomoći od 1,85 milijardi dolara za Ukrajinu, uključujući raketni sistem Patriot za koji je Rusija upozorila Washington da ga ne šalje Kijevu.

Ovim paketom će pomoć koju je SAD od januara 2021. godine pružio Ukrajini dostići 21,9 milijardi dolara.

"Ukrajina nije pala. Ukrajina je živa i udara", poručio je Zelenski tokom obraćanja Kongresu.

Rekao je da njihova borba nije samo za teritoriju, slobodu i sigurnost za Ukrajince, već i za "bilo koji drugi narod".

“Svijet je previše povezan i međuzavisan da bi nekome omogućio da ostane po strani i da se u isto vrijeme osjeća sigurnim kada se takva bitka vodi”, rekao je Zelenski.

Predsjednik Ukrajine je kazao i da Rusija ima "značajnu prednost" u artiljeriji i municiji, ali da ukrajinske snage "čvrsto stoje".

Ponovivši još jednom da se njegova zemlja "neće predati", Zelenski je američkim zakonodavcima rekao da je njihova podrška ključna kako bi se došlo do "prekretnice za pobjedu na bojnom polju".

“Imamo artiljeriju. Da. Hvala vam. Imamo je. Je li dovoljno? Iskreno, ne baš”, istakao je Zelenski.

Dodao je da je Ukrajini potrebno više topova i granata kako bi se ruska vojska potpuno povukla.

“Ukrajina nikada nije tražila od američkih vojnika da se bore na našoj teritoriji umjesto nas. Uvjeravam vas da ukrajinski vojnici sami mogu savršeno upravljati američkim tenkovima i avionima”, rekao je ukrajinski predsjednik.

Spomenuo je i iranske bespilotne letjelice poslane Rusiji, koje su “postale prijetnja kritičnoj infrastrukturi” Ukrajine.

Zelenski je napustio svoju zemlju u srijedu prvi put od početka rata s Rusijom 24. februara, kako bi se konsultovao s predsjednikom Bidenom i američkim zakonodavcima u Washingtonu.

Prije obraćanja američkom Kongresu, sastao se s Bidenom u Bijeloj kući, gdje je održao zajedničku konferenciju za novinare.

Nakon govora u Kongresu, Zelenski je američkim poslanicima uručio zastavu Ukrajine.

TRT Balkan / agencije