Povodom posjete ukrajinskog predsjednika u Washingtonu su poduzete opsežne mjere sigurnosti.     Foto: AA

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski otputovao je u srijedu u Washington, gdje će se sastati s američkim predsjednikom Joeom Bidenom i američkim zakonodavcima, potvrdila je u srijedu Bijela kuća.

Biće to prva inostrana posjeta predsjednika Ukrajine otkako je njegovu zemlju 24. februara napala Rusija.

"Predsjednik Joe Biden pozvao je ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da posjeti Washington D.C. kako bi naglasio trajnu privrženost Sjedinjenih Američkih Država Ukrajini", saopštila je glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre.

Istaknula je da će tokom posjete, Biden objaviti značajan novi paket sigurnosne pomoći, "kako bi pomogao Ukrajini da se odbrani od ruske agresije".

Neimenovani zvaničnik izjavio je za američke medije da paket pomoći u vrijednosti od dvije milijarde dolara uključuje i raketnu bateriju Patriot, a riječ je o sistemu za koji je Rusija upozoravala SAD da ne šalje Kijevu.

Upitan o procjeni rizika u vezi sa posjetom Zelenskog SAD-u, zvaničnik je rekao da su se konsultovali s ukrajinskim liderom, koji je potvrdio da su sigurnosni zahtjevi "ispunjeni".

Odlazak u Washington na Twitteru je potvrdio i Zelenski, koji je napisao da u SAD putuje radi jačanja otpornosti i odbrambenih sposobnosti Ukrajine.

Zelenski je potvrdio da će razgovarati s američkim predsjednikom o saradnji te da će se obratiti Kongresu SAD-a.

Povodom posjete ukrajinskog predsjednika u Washingtonu su poduzete opsežne mjere sigurnosti.

Nekoliko američkih medija izvijestilo je u utorak o neočekivanoj posjeti Zelenskog glavnom gradu SAD-a, dok je jedan izvor rekao za AA da će posjeta zavisiti od sigurnosne situacije

TRT Balkan / agencije