Erdogan je u četvrtak posjetio ukrajinski grad Lavov, gdje se sastao sa Zelenskim i generalnim sekretarom UN-a Antoniom Guterresom.     Foto: Reuters

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u petak je rekao da cijeni podršku predsjednika Republike Turkiye Recepa Tayyipa Erdogana teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine.

"Imao sam duge razgovore s Erdoganom, turskim predsjednikom. Cijenim dosljednu podršku predsjednika Erdogana teritorijalnom integritetu i suverenitetu naše države. Razgovarali smo o saradnji u sektoru ekonomije, energetike i odbrane", rekao je Zelenski u videoporuci.

Erdogan je u četvrtak posjetio ukrajinski grad Lavov, gdje se sastao sa Zelenskim i generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterresom.

"Cijenim što je Turkiye pomogla u ovom projektu tako što će se pobrinuti za obnovu Harkova i njegove okoline. Država koja je izuzetno moćna može dovršiti ovaj zadatak. Sporazum o infrastrukturi je potpisan, označavajući prvu fazu", kazao je ukrajinski predsjednik.

Prema riječima Zelenskog, situacija sa svjetskom prehrambenom krizom počela je da se poboljšava nakon što je na snagu stupio sporazum o koridoru za izvoz žitarica koji su u Istanbulu dogovorili Turkiye, Rusija, Ukrajina i UN.

"Rezultat je jasan i ne samo za Ukrajinu već i za svijet, jer se osjeća da se ozbiljnost globalne krize hrane smanjuje", rekao je ukrajinski lider.

Zelenski je izjavio da je pozvao Erdogana i Guterresa da odgovore na ruske planove da provedu "lažne referendume" na područjima koja je Moskva nepravedno anektirala tokom rata u Ukrajini.

TRT Balkan / agencije