Portparol Ministarstva Ashraf al-Qudra je u saopćenju naveo da se nastavljaju izraelski prekršaji nad zdravstvenim institucijama u Gazi.           Foto: AP

Portparol Ministarstva Ashraf al-Qudra je u saopćenju naveo da se nastavljaju izraelski prekršaji nad zdravstvenim institucijama u Gazi.

Ministarstvo zdravstva u Gazi saopćilo je da su zbog izraelskih napada s radom prestale četiri bolnice, a da 14 zdravstvenih centara ne može pružati usluge zbog nedostatka struje i goriva.

U saopćenju se navodi da je izraelska vojska gađala 19 zdravstvenih ustanova u Gazi i da je kao posljedica tih napada obustavljen rad u četiri bolnice i 14 zdravstvenih centara koji su ostali bez struje i goriva.

Al-Qudra je naveo da bolnica u Jabaliji može pružati usluge samo za hitne slučajeve zbog nestašice struje i goriva.

“U izraelskom bombardovanju do sada van funkcije su ostale bolnice Beit Hanoun, Al-Durra, Al-Kerame, Al-Uyun“, naveo je Al-Qudra.

Napominjući da je Izrael namjerno gađao 23 vozila hitne, Al-Qudra je naveo da su u izraelskim napadima život izgubila 44 zdravstvena radnika, a 70 ih je povrijeđeno.

Bolnice u Gazi premašile su svoje kapacitete po broju pacijenata i popunjenost premašuje 150 posto.

Al-Qudra je kazao da pacijenti leže po hodnicima bolnica, a da je Ministarstvo mobilisalo svoje timove za nastavak pružanja usluga u 18 domova zdravlja.

Navodeći da postoje problemi s nestašicom lijekova, medicinskih zaliha i goriva u bolnicama, palestinski zvaničnik je upozorio da će kašnjenja u isporuci sanitetskog materijala bolnicama u Pojasu Gaze rezultirati smrtnim slučajevima pacijenata.

Kudra je pozvao međunarodnu zajednicu i organizacije da hitno pošalje medicinsku pomoć bolnicama u Gazi.

TRT Balkan / agencije