SAD poduzima oprezne mjere poput slanja svog najmoćnijeg nosača aviona blizu ruskih granica kako bi se suočile sa svim potencijalnim prijetnjama koje dolaze iz Moskve.     Foto: Reuters

Washington je rasporedio USS Gerald R. Ford, koji je najveći ratni brod na svijetu, u strateškom sjevernoatlantskom regionu kao vodeći brod grupe za napade, pokazujući sve veće vojno prisustvo NATO-a protiv Rusije.

Zapadna alijansa predvođena SAD-om snažno je podržala Ukrajinu, snabdijevajući Kijev teškim naoružanjem, kao i osnovnim obavještajnim podacima kako bi se zemlji pomoglo u suočavanju s ruskom ofanzivom, koja je nedavno pokazala znakove povlačenja. Slanje USS Geralda R. Forda je još jedan potez NATO-a da podrži Ukrajinu i druge prozapadne istočnoevropske države protiv Moskve.

Svaki nosač aviona, mobilna zračna baza, najmoćniji je element projekcije sile bilo koje vojske, a USS Gerald R. Ford je "očigledno" najmoderniji i najveći nosač aviona na svijetu, kaže Andreas Krieg, analitičar odbrane i viši predavač na Školi za sigurnosne studije na Kraljevskom koledžu u Londonu, Kraljevskom koledžu za odbrambene studije.

“Njegovo raspoređivanje poslalo je vrlo jasnu poruku posebno Rusima u ovom trenutku da je Amerika tu da osigura sjeverni Atlantik i Atlantik širom svijeta. Postoji strah da će Rusi biti gurnuti u ćošak, da pokušavaju da eskaliraju negdje drugdje”, kaže Krieg za TRT World.

Kao rezultat toga, SAD poduzima oprezne mjere poput slanja svog najmoćnijeg nosača aviona blizu ruskih granica kako bi se suočile sa svim potencijalnim prijetnjama koje dolaze iz Moskve, kaže Krieg. „Slanje nosača aviona nikada nije slučajna stvar i uvijek šalje direktnu poruku, posebno u ovim vremenima pojačanih tenzija između Rusije i Zapada“, navodi Krig.

Dok je ukrajinski rat do sada uglavnom odgovarao kopnenoj bici, osim nekih okršaja preko Crnog mora, nedavne eksplozije Sjevernog toka u Baltičkom moru pokazale su da bi se sukob mogao proširiti i drugdje, kaže Krieg. Rusi i zapadnjaci krivili su jedni druge za prošlosedmične eksplozije.

“Zato je vrlo važno da Amerikanci i, šire, zapadna alijansa grade vrlo vjerodostojan stav odvraćanja u drugim područjima. To je ono što Amerikanci pokušavaju da urade raspoređivanjem broda”, kaže Krieg. Američki ratni brod na nuklearni pogon zajedno s drugim zapadnim brodovima će sljedeće sedmice izvesti vojne vježbe.

Nosači aviona poput USS Gerald R. Forda imaju veliki domet sa sposobnostima za duboke udare, s obzirom na to da su snage za vrlo brzo reagovanje, kaže Krieg. Američki ratni brod zabavlja gotovo dva tuceta novih tehnologija s preuređenom pilotskom kabinom, koja omogućava 30 posto više letova od drugih američkih nosača.

Nosač također ima elektromagnetski sistem za lansiranje aviona (EMALS) za upravljanje katapultnim avionima s broda umjesto katapulta na parni pogon, koje staromodni ratni brodovi i dalje koriste. Zbog njegovog modernog dizajna, za upravljanje brodom potrebno je mnogo manje mornaričkog osoblja, čime se uštede milijarde dolara.

Mlaznjak Super Hornet leti iznad USS Gerald R. Ford-a dok američki mornarički nosač aviona testira svoj EMALS magnetni sistem za lansiranje, Atlantski okean 2017.     Foto: Reuters Archive

Ali trenutno raspoređivanje ratnog broda, koje je ujedno i njegovo prvo, došlo je pet godina nakon njegovog puštanja u rad zbog različitih tehničkih problema u vezi sa sistemom za lansiranje i njegovim liftovima, koji rade da dovoze rakete i bombe u borbene avione na pilotskoj palubi.

Je li moguć vojni angažman s Rusijom?

Neki također misle da bi raspoređivanje najmoćnijeg ratnog broda na svijetu u sjevernom Atlantiku moglo signalizirati sve veću mogućnost vojnog angažmana Zapada s Rusima. "Moglo bi se koristiti za bilo šta u ovom trenutku", kaže bivši američki vojni oficir, koji želi ostati anoniman, misleći na raspoređivanje američkog nosača aviona.

Krieg vjeruje da raspoređivanje zapadne mornarice sugerira da se SAD također želi suprotstaviti svim mogućim kršenjima ruskog vazdušnog prostora u baltičkom i skandinavskom regionu.

„Imati pomorsku avijaciju na terenu također znači da možete reagovati na bilo koju vrstu vazdušnih provokacija Rusa u ovom dijelu svijeta“, kaže analitičar odbrane. S raspoređivanjem, zapadna alijansa ima za cilj da smanji sva moguća manevarska područja za Rusiju, dodaje on.

Ruska mornarica je preopterećena i zapravo nema sposobnost da projektuje moć protiv zapadnog raspoređivanja u sjevernom Atlantiku, smatra Krieg.

No, drugi analitičari vjeruju da je NATO-ovo raspoređivanje u sjevernom Atlantiku povezano sa sve većim pomorskim položajem Rusije u regiji.

"Vidjeli smo značajno povećanje ruske pomorske aktivnosti uoči ukrajinske krize na Arktiku... tako da je sjeverni Atlantik vrlo važno mjesto gdje ćemo na kraju morati odvraćati Rusiju", rekao je Bruce Jones, direktor projekta Brookings Institution o međunarodnom poretku i strategiji.

Sve veće prisustvo američke mornarice širom svijeta nije ograničeno na sjevernoatlantski region i ukrajinski sukob.

Dok udarna grupa koju predvodi USS Gerald R. Ford plovi prema sjevernom Atlantiku, druga udarna grupa nosača aviona američke mornarice kreće se u azijske vode blizu Korejskog poluotoka kako bi se suprotstavila Sjevernoj Koreji i zaštitila Južnu Koreju i Japan, dvije pro-NATO države.

TRT World