Posljednji pregovori trajali su više od 12 sati od utorka do srijede, ali sindikat tvrdi da je "uprava otišla od stola" bez postizanja dogovora.     Foto: Reuters


Nakon 20 mjeseci pregovora, “New York Times“ i njegov sindikat “NewsGuild“ nisu uspjeli postići dogovor o novim ugovorima zbog neslaganja oko brojnih pitanja, posebno oko povećanja plata, politike rada na daljinu i planova zdravstvene zaštite.

Posljednji pregovori trajali su više od 12 sati od utorka do srijede, ali sindikat tvrdi da je "uprava otišla od stola" bez postizanja dogovora.

List “New York Times“ ponudio je povećanje plata radnika za 5,5 posto prilikom ratifikacije ugovora, a zatim godišnje povećanje za 3 posto umjesto dosadašnjih 2,2 posto. Ali sindikat traži 10 posto pri ratifikaciji ugovora zbog toga što im nije povećavana plata u posljednje dvije godine.

"Oni su iznijeli neke skromne ponude za plate koje ne uzimaju u obzir rekordnu inflaciju ili odražavaju vrijednost našeg rada", naveo je sindikat u saopštenju na Twitteru. "Znamo koliko vrijedi naš rad."

Obustava rada je stupila na snagu u četvrtak u ponoć i trajala je 24 sata, a zaposleni su održali i štrajk ispred sjedišta “New York Timesa“.

Sindikat je na Twitteru objavio da, iako im je “New York Times“ dao izgovore za ekonomsku neizvjesnost, nastavio je da troši milione dolara na kupovinu igre Wordle i dodijelio je 150 miliona dolara otkupa dionica svojim investitorima.

“Kompanija koja bi trebala imati godišnju operativnu dobit od 320 miliona dolara ili više trebala bi svojim zaposlenicima plaćati najmanje 65.000 dolara godišnje. Ali 'New York Times' smatra da je ovo nerazumno”, objavio je sindikat na Twitteru.

Još jedna sporna tačka bila je da su sindikalni radnici željeli da njihov ugovor garantuje opciju rada na daljinu, ali je “New York Times“ želio pravo da pozove radnike u ured na puno radno vrijeme.

Dvije strane pregovaraju otkako je posljednji ugovor istekao u martu 2021. godine. Za to vrijeme postignut je jedan značajan napredak kada je “New York Times“ odustao od prijedloga za zamjenu penzionog plana poboljšanim penzionim planom 401(k).

Umjesto toga, “New York Times“ je ponudio da sindikalni radnici biraju između dva plana i također se složio da proširi beneficije za liječenje neplodnosti.

Na skupu ispred ureda “New York Timesa“ u četvrtak prisutnima su se obratili i istaknuti novinari poput Nikole Hannah-Jones.

Novinari sindikata i novinari “New York Timesa“ su ove sedmice na Twitteru podijelili vijest da će se štrajku pridružiti i osobe kao što su Frances Robles, Maggie Astor i Jenny Vrentas.

“Žao mi je što moram kazati da su pregovori s 'New York Timesom' propali nakon što je kompanija otišla od stola. Ja, zajedno sa više od 1.000 mojih kolega, učestvujem u štrajku koji će trajati 24 sata”, napisala je Robles na Twitteru.

“Molimo čitaoce da budu uz nas i ne posjećuju nijednu NYT platformu sutra. Pročitajte lokalne vijesti. Napravite nešto u kuhinji”, napisala je Astor na Twitteru.

Sportska reporterka Vrentas rekla je da se "zajedno zalažu jedni za druge, za bolji NYT i za novinare svuda".

Političari i vladini zvaničnici također su skrenuli pažnju na ovo pitanje, poput njujorškog kongresmena Jamaala Anthonyja Bowmana, koji je na Twitteru objavio video u kojem javnosti poručuje da bude uz novinare.

"Pokažimo solidarnost sa svojom braćom i sestrama koji napuštaju posao u znak protesta kako bismo bili sigurni da će dobiti plate koje zaista zaslužuju", rekao je Bowman.

Zvaničnik New York Cityja Brad Lander se takođe oglasio na Twitteru kako bi pozvao javnost da se solidariše sa novinarima “New York Timesa“.

"Ako ste pretplatnik NYTimesa, kao ja, koji je svaki dan zahvalan za rad njihovih novinara i osoblja, pridružite mi se u slanju pisma menadžmentu NYT-a tražeći da radnicima (sindikalnim) daju ugovor koji zaslužuju", napisao je Lander na Twitteru.

Priprema za štrajk

Šefica ljudskih resursa NYTimesa Jacqueline Welch rekla je zaposlenima u utorak ujutro da zaposlenike koji učestvuju u obustavi rada "kompanija neće platiti za vrijeme trajanja štrajka".

Glasnogovornica američkog lista Danielle Rhoades Ha rekla je u saopštenju da je pravo razočarenje što sindikat "poduzima tako ekstreman korak", ali da je kompanija spremna "da služi svojim čitaocima bez ometanja".

Na dan štrajka radili su uposlenici lista koji nisu sindikalni radnici, uključujući veliki dio međunarodnog osoblja “New York Timesa“.

U listu “New York Timesa“ ranije je bilo nekih manjih štrajkova, kao što je poludnevni štrajk u avgustu koji je organizirao tehnološki sindikat, ali ovaj najnoviji primjer je sigurno historijski protest.

“New York Times“ je osnovan u septembru 1851. godine na Manhattanu u New York Cityju.

TRT Balkan