Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova kaže da je krajnji cilj Zapada da sačuva kontrolu nad globalnim resursima i bogatstvom.      Foto: Reuters

"Ukrajina je počela shvatati da je oruđe Zapada za obnavljanje neokolonijalne zavisnosti", izjavila je u srijedu glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

Komentarišući navode Oleksija Danilova, sekretara Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Ukrajine, da je treći svjetski rat već počeo i da je "sve mnogo komplikovanije" od sukoba između Rusije i Ukrajine, Zaharova je na Telegramu objavila da su "konačno shvatili".

"Konačno, čak su i 'odabrani' shvatili... shvatili su da ovo uopšte nije rusko-ukrajinski sukob, već globalni pokušaj Zapada da vrati svijet u kolonijalnu zavisnost", navela je ona.

Prema njenim riječima krajnji cilj Zapada je da sačuva kontrolu nad globalnim resursima i bogatstvom koji mu ne pripadaju.

Ona je rekla da riječi Danilova mogu značiti da je "ukrajinsko rukovodstvo shvatilo da je oruđe Zapada".

"Pitajte Danilova šta se krije iza ovog 'sve je mnogo komplikovanije'? Da li je to uvid u ulogu Ukrajine u ovoj istorijskoj eri?", pitala je ona.

Govoreći na sigurnosnom forumu u Kijevu ranije tokom dana, Danilov je rekao da je "velika greška" ako neko misli da treći svjetski rat nije počeo.

"Već je počelo, trajalo je neko vrijeme u hibridnom periodu, a sada je ušlo u aktivnu fazu", rekao je on.

TRT Balkan / agencije