Žena šeta ulicom dok se štiti od sunca šeširom, maskom i kišobranom, usred upozorenja na toplotni talas u Šangaju.         Foto: Reuters

Američki Nacionalni centar za predviđanje životne sredine saopćio je da je 3. jula 2023. godine na Zemlji zabilježen najtopliji dan ikada.

“Svjetska prosječna temperatura 3. jula dostigla je 17,01 stepeni Celzija (62,62 F), nadmašivši prethodni rekord od 16,9 stepeni postavljen u augustu 2016. godine“, saopćili su iz Centra, odnosno njegovog Odjela meteorološke službe.

Međutim, prosječna temperatura na Zemlji ostala je, nakon ponedjeljka i utorka, i u srijedu, treći dan zaredom, na rekordno visokom nivou.

Temperatura u srijedu iznosila je 17,18 stepeni Celzija i bila jednaka temperaturi od prethodnog dana.

Naučnici su mjesecima upozoravali da će 2023. godina biti rekordno topla zbog klimatskih promjena uzrokovanih ljudskim djelovanjem, prije svega spaljivanjem fosilnih goriva poput uglja, prirodnog gasa i nafte.

Stručnjaci su također zabilježili kako La Nina, prirodni fenomen hlađenja okeana, ustupa mjesto El Ninu, obrnutom procesu zagrijavanja vodenih površina. Sjeverni Atlantik je ove godine zabilježio rekordno visoke temperature.

"Rekord poput ovoga je novi dokaz da nas globalno zagrijavanje vodi u topliju budućnost", rekao je klimatski naučnik Chris Field s Univerziteta Stanford.

Od Sjeverne Amerike do Evrope, Azije i Bliskog istoka, zemlje se bore s visokim temperaturama.

U SAD-u su izdata upozorenja širom zemlje jer su velike vrućine i opresivna vlaga pogodili šire regije.

Meksiko je također bio ozbiljno pogođen, s temperaturama koje su dostigle 40 stepeni Celzija (104F). Više od 110 ljudi izgubilo je život zbog visokih temperatura u Meksiku.

Velika Britanija je proživjela svoj najtopliji juni otkako je 1884. godine počelo vođenje evidencije. Prosječna temperatura bila je 15,8 stepeni Celzija (60,44F), gotovo za jedan stepen više od prethodnih maksimuma za mjesec.

U Iranu su temperature u nekim područjima dostigle nevjerovatnih 50 stepeni Celzija (122F).

U Španiji je živa skočila na 44 stepeni Celzija (111,2F).

Pakistan i Indija su također pretrpjeli razorne posljedice vrućine.

I Kina bilježi svoje najtoplije dane u posljednjih šest decenija, s temperaturama i do 40 stepeni Celzija (104F).

TRT Balkan / agencije