"Tu postoje komplicirana pravna pitanja. Slažemo se da šta god da radimo mora imati čvrsto međunarodno pravno obrazloženje, kao i unutrašnje obrazloženje", izjavila je Yellen.     Foto: Reuters

Janet Yellen je kazala Reutersu u intervjuu da će za svaku akciju biti potrebno čvrsto pravno obrazloženje, koje se pokazalo kao ključna tačka u pregovorima ove sedmice na marginama sastanka ministara finansija Grupe 20 (G20) čiji je domaćin Brazil.

Yellen je kazala da je zatražila od francuskog ministra finansija Bruna Le Mairea da pomogne u razvoju opcija koje traže čelnici Grupe sedam (G7) na vrijeme za njihov junski samit nakon što je Le Maire javno odbacio njen stav da postoji pravni osnov za unovčavanje imovine.

Zvaničnici G7 godinu dana se muče oko toga šta učiniti s ruskom suverenom imovinom da pomognu Ukrajini, na koju je Moskva izvršila invaziju prije dvije godine. Debata je izašla u javnost tokom ovosedmičnog sastanka G20, otkrivajući duboke podjele među saveznicima u G7.

Rusija je zaprijetila velikom odmazdom ako Zapad zaplijeni njenu imovinu. Neke evropske zemlje strahuju da bi to moglo stvoriti opasne presedane i potkopati povjerenje u zapadne valute, iako je Yellen nazvala masivni pomak s korištenja tih valuta "malo vjerovatnim".

U intervjuu je kazala da, iako su neki Evropljani skeptični u pogledu zapljene imovine, postoje opcije kao što su korištenje imovine kao kolaterala za kredite i novi prijedlog za izdavanje povoljnog zajma, koji je opisala kao “zanimljivu opciju”.

"Tu postoje komplicirana pravna pitanja. Slažemo se da šta god da radimo mora imati čvrsto međunarodno pravno obrazloženje, kao i unutrašnje obrazloženje", izjavila je Yellen.

"Nastavit ćemo s radom. (Le Maireovo) osoblje sarađuje s našim. Pozivali smo ga da nam pomogne da smislimo opcije, opcije koje možemo predstaviti čelnicima", kazala je američka ministrica.

FENA