Xi je posjetio Rusiju u martu prošle godine, a njih dvojica su se posljednji put sastali na 3. forumu u oktobru u kineskom glavnom gradu.      Foto: Reuters

Odnosi Pekinga i Moskve doprinose "globalnom miru i stabilnosti", rekao je kineski predsjednik Xi Jinping u četvrtak, prenose državni mediji.

Poručio je to Xi tokom razgovora sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Pekingu, koji boravi u dvodnevnoj državnoj posjeti Kini.

"Stabilnost i razvoj kinesko-ruskih odnosa ne samo da služe fundamentalnim interesima obje zemlje i njihovih naroda, već doprinose i regionalnom i globalnom miru, stabilnosti i prosperitetu", rekao je Xi.

Za Putina je priređen svečani doček. Ovo je prva Putinova posjeta od početka njegovog petog predsjedničkog mandata nakon izbora u martu.

Kina i Rusija proglasile su partnerstvo "bez ograničenja" u februaru 2022. kada je Putin posjetio Peking, samo nekoliko dana prije pokretanja "specijalne vojne operacije" u Ukrajini.

Xi je posjetio Rusiju u martu prošle godine, a njih dvojica su se posljednji put sastali na 3. forumu u oktobru u kineskom glavnom gradu.

"Kinesko-ruski odnosi su se pojačali uprkos usponima i padovima, i izdržali su test mijenjanja međunarodnog pejzaža", rekao je Xi.

Kineski predsjednik je rekao da je njegova zemlja spremna sa sarađuje sa Rusijom kako bi jedni drugima ostali dobri susjedi, dobri prijatelji i partneri koji vjeruju jedni drugima.

Dodao je da je cilj da nastave da jačaju trajno prijateljstvo između dva naroda i da zajedno teže odgovarajućem nacionalnom razvoju i revitalizaciji i podržavaju pravičnost i pravdu u svijetu.

TRT Balkan / agencije