Xi je ponovio stav Kine o ukrajinskoj krizi, rekavši da ta zemlja "uvijek stoji na strani mira" te da je njen osnovni cilj da "olakša pregovore za mir".     Foto: AA

Kina će poslati specijalnog predstavnika u Ukrajinu, rekao je u srijedu kineski predsjednik Xi Jinping ukrajinskom kolegi Volodimiru Zelenskom u prvom telefonskom razgovoru otkad je Rusija pokrenula rat protiv svog susjeda u februaru prošle godine.

"Kina je dosljedna i jasna u svojoj spremnosti da razvija bilateralne odnose s Ukrajinom. Dvije strane treba da nastave tradiciju međusobnog poštovanja i iskrenosti i da pokreću strateško partnerstvo Kine i Ukrajine ", rekao je Xi Zelenskom, objavila glasnogovornica kineskog Ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying na Twitteru.

Xi je ponovio stav Kine o ukrajinskoj krizi, rekavši da ta zemlja "uvijek stoji na strani mira" te da je njen osnovni cilj da "olakša pregovore za mir".

"Kina nije stvorila ukrajinsku krizu, niti je bilo koja strana u krizi. Kao stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a i odgovorna velika država, Kina ne bi sjedila skrštenih ruku, niti bi dolivala ulje na vatru”, naglasio je kineski predsjednik.

Ističući dijalog i pregovore kao "jedini održivi put naprijed, Xi je rekao:

"Kina će u Ukrajinu i druge zemlje poslati specijalnog predstavnika kineske Vlade za euroazijska pitanja, kako bi imao dubinsku komunikaciju sa svim stranama o političkom rješavanju ukrajinske krize".

"Nadamo se da će sve strane ozbiljno razmisliti o ukrajinskoj krizi i zajednički istražiti načine za postizanje trajnog mira i stabilnosti u Evropi kroz dijalog", dodao je Xi.

Zelenski je u međuvremenu rekao da je s kineskim kolegom vodio dug i sadržajan telefonski razgovor.

"Imao sam dug i sadržajan telefonski razgovor sa kineskim liderom Xi Jinpingom. Vjerujem da će razgovor, kao i imenovanje ambasadora Ukrajine u Kini, dati snažan podsticaj razvoju naših bilateralnih odnosa", napisao je Zelenski na Twitteru.

TRT Balkan / agencije