"Sedam od 20 pokušaja pogubljenja bilo je vidljivo problematično kao rezultat nesposobnosti izvršilaca, nepoštivanja protokola ili nedostataka u samim protokolima", kaže Watchdog.      Foto: AP Arhiva / Photo: AP Archive

Jedna trećina pogubljenja smrtonosnom injekcijom u Sjedinjenim Državama ove godine je bila "promašena", saopćila je grupa za nadzor nad smrtnom kaznom.

Informativni centar za smrtnu kaznu (DPIC) saopćio je u petak da je u zemlji izvršeno 18 pogubljenja u 2022. godini, što je najmanje u godini bez pandemije od 1991.

"2022. bi se mogla nazvati “godinom neuspješne egzekucije” zbog velikog broja država s neuspjelim ili pogrešnim pogubljenjima", navodi neprofitna organizacija DPIC u svom godišnjem izvještaju.

"Sedam od 20 pokušaja pogubljenja bilo je vidljivo problematično – nevjerojatnih 35 posto – kao rezultat nesposobnosti izvršilaca, nepoštivanja protokola ili nedostataka u samim protokolima", navodi se.

Ukinuta kazna

DPIC je saopćio da je 37 od 50 američkih država ukinulo smrtnu kaznu ili je nije izvršilo više od decenije.

Guverner Oregona je ovog mjeseca ublažio kaznu za svih 17 zatvorenika koji su osuđeni na smrt u doživotni zatvor.

Ove godine je bilo pet pogubljenja u Oklahomi, pet u Teksasu, tri u Arizoni, dva u Alabami, dva u Missouriju i jedno u Mississippiju.
Među onima koji su pogubljeni 2022. bili su "zatvorenici s teškim mentalnim bolestima, oštećenjem mozga, intelektualnim invaliditetom i čvrstim tvrdnjama da su nevini", navodi DPIC.

"Ovi slučajevi danas ne bi bili ni krivično procesuirani."

Rečeno je da je i broj izrečenih smrtnih kazni u padu, sa samo 20 do sada ove godine.

U možda najistaknutijem slučaju, mladić koji je izveo masovnu pucnjavu 2018. u srednjoj školi u Parklandu na Floridi, dobio je doživotni zatvor nakon što je porota odbila da ga osudi na smrt.

Podrška javnosti u Sjedinjenim Državama za pogubljenje zatvorenika ove godine se kretala samo jedan procentni poen iznad najnižeg nivoa u pet decenija postignutog 2021. godine, kada je 54 posto ispitanika reklo u Gallupovoj anketi da podržava smrtnu kaznu.

TRT Balkan / agencije