Vučić je naglasio da poštovanje Povelje UN nije izbor, već da je to obaveza.     Foto: AP

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, poručivši da želi graditi mostove, a ne zidove, ali i da je gaženje Povelje UN u slučaju Srbije preteča problema sa kojima je svet danas suočen.

Mir je postao zabranjena reč, a jedina vrednost koja je ostala velikim silama su principi, ali lažni, rekao je Vučić ističući da je na delu primena dvostrukih aršina. Napomenuo je da Srbija podržava teritorijalni integritet i suverenitet svih članica UN.

Vučić je naglasio da poštovanje Povelje UN nije izbor, već da je to obaveza.

“To smo, uostalom, kao što sam već rekao pominjući neka imena, imali prilike da čujemo i tokom dosadašnjih izlaganja većine mojih kolega, između ostalog, govoreći i o temi koja je i dalje dominantna u svim forumima – sukob u Ukrajini. Složiću se sa njima kada je u pitanju neophodnost poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine, što Republika Srbija od početka dosledno pokazuje“, rekao je Vučić, podsetivši na poziv na primenu istog principa na sve članice UN.

Te apele, ističe, kontinuirano "upućujemo već decenijama."

Naveo je da Srbiji neki "danas drže pridike o teritorijalnim integritetu Ukrajine, kao da mi ne podržavamo integritet Ukrajine, a podržavamo ga i podržavaćemo ga, jer mi svoje principe i politiku ne menjamo, bez obzira na viševekovno tradicionalno prijateljstvo sa Ruskom Federacijom".

Vučić je rekao da, ne može i nema pravo da, kao predsednik “jedne nevelike zemlje“, govori o odnosima između velikih sila, ali da može i hoće da govori o tome kako nepoštovanje međunarodnog javnog prava može da dovede do užasnih posledica.

Istakao je da od prošlog susreta u Njujorku, svet nije postao ni bolje ni bezbednije mesto. Naprotiv. Globalni mir i stabilnost su i dalje akutno ugroženi.

"I dalje se suočavamo sa problemima energetske bezbednosti, finansijske nestabilnosti, kao i sigurnosti i poremećaja u lancima snabdevanja hranom i lekovima. Rešenja za mnoge probleme, ne samo da nismo pronašli, već su oni postali brojniji, a neki od njih još složeniji“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je optužio kosovskog premijera Albina Kurtija za, kako je rekao, nasilje nad Srbima na Kosovu.

Podsetio je da je prošle nedelje, održana još jedna u nizu propalih rundi dijaloga u Briselu, gde se sastao sa Kurtijem.

"Jedna mala zemlja poput Srbije, podižući svoj glas i boreći se za univerzalno važenje principa nepovredivosti međunarodno priznatih granica, teritorijalnog integriteta, suvereniteta i političke samostalnosti, daje primer borbe za pravo, ono koje je ovde ukinuto, u ovoj zgradi, i svojom neveliko snagom, ali ogromnom odlučnošću i hrabrošću, štiti načela na kojima bi trebalo da je satkan svet", poručio je Vučić i dodao:

"Mi nismo menjali principe zarad dnevne politike i sopstvenih potreba. Onako kako čuvamo integritet Srbije, tako branimo integritet svake zemlje članice UN."

TRT Balkan / agencije