Iz Mercedes-Benza potvrđeno je da se dogodio incident u fabrici u Sindelfingenu.     Foto: AA

Njemačka policija saopćila je da je desetine ljudi, uključujući najmanje 26 policajaca, povrijeđeno tokom nemira oko eritrejskog kulturnog festivala u Stuttgartu na jugozapadu zemlje.

Neposredno prije početka događaja u subotu poslijepodne, oko 200 demonstranata okupilo se na području ispred i počeli da bacaju kamenje, flaše i druge predmete na policajce i učesnike događaja.

Šest od 26 povrijeđenih policajaca zbrinuto je u bolnici zbog zadobijenih povreda, saopćila je policija. Prema navodima policije, četiri učesnika događaja i dva demonstranta takođe su povrijeđena.

Subotnji protesti bili su posljednji u nizu nemira oko eritrejskih kulturnih događaja u Njemačkoj.

U julu, u sukobu na eritrejskom festivalu u gradu Giessenu na zapadu Njemačke povrijeđena su 22 policajca. Sukob između pristalica i protivnika eritrejske vlade u Tel Avivu početkom septembra doveo je do jedne od najnasilnijih uličnih sukoba među afričkim tražiteljima azila i migrantima.

Događaj je u subotu organizovalo nekoliko grupa koje se smatraju bliskim vladi predsjednika Eritreje Isaiasa Afwerkija.

Desetine hiljada ljudi pobjeglo je iz Eritreje u Evropu, a mnogi tvrde da ih je maltretirala Afwerkijeva represivna vlada. Sukobi oko skupova poput subotnjeg ističu duboku podjelu među članovima eritrejske dijaspore, onima koji su ostali bliski vladi i onima koji su pobjegli da žive u egzilu i snažno se protive Afwerkiju.

Potpredsjednik policije Stuttgarta Carsten Hoefler osudio je u subotu akcije demonstranata.

Gradski zvaničnici rekli su da nije bilo razloga da se skup zabrani, ali da će poduzeti korake da spriječi slične nemire u budućnosti.

TRT Balkan / agencije