Izvještaj je pokazao da su 63 posto beskućnika muškarci, a 35 posto žene.     Foto: Reuters

Broj beskućnika u Njemačkoj je veći od 260.000, pokazuju vladine statistike.

Na osnovu prvog izvještaja Federalnog ministarstva rada i socijalnog staranja o stanju beskućništva objavljenog u petak, zaključno s 31. januarom 2022. godine, 263.000 osoba nije imalo stalni dom.

Beskućnici su u izvještaju podijeljeni u tri kategorije: oni koji su smješteni u hitnom smještaju, tajni beskućnici koji borave kod prijatelja ili poznanika i ljudi koji žive na ulici.

Izvještaj je pokazao da su 63 posto beskućnika muškarci, a 35 posto žene, dok je prosječna dob beskućnika 44 godine.

Izvještaj Ministarstva rada bavi se sociostrukturnim karakteristikama tri grupe i strategijama za borbu protiv beskućništva i njegovo eliminisanje do 2030. godine.

Naredne godine bit će predstavljen izvještaj o planovima za borbu protiv ovog problema.

S druge strane, grupa za zagovaranje prava beskućnika sa sjedištem u Berlinu, Savezno udruženje za pomoć beskućnicima, zahtijevala je jače ustavne stambene garancije, veću zaštitu od deložacija, bolju kontrolu stanarine i lakše načine za one koji nemaju fiksnu adresu da „uđu u knjige“ kako bi mogli dobiti adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

Aktivisti ističu da veliki nedostatak stambenog prostora i vrtoglavi rast kirija otežavaju pronalaženje i održavanje stabilnih životnih uslova.

Njemačka ima značajan sektor s niskim platama, a istraživanja su pokazala da se nejednakost u prihodima povećava jer veći dio plata ide za iznajmljivanje.

TRT World