Na protestu, koji je odobrila policija u glavnom gradu Parizu, izbio je sukob između policije i demonstranata.     Foto: Reuters

U Francuskoj je više od milion Francuza izašlo na ulice da se usprotivi reformi koja predviđa postepeno podizanje starosne granice za odlazak u penziju na 64 godine.

Širom Francuske u četvrtak su održane demonstracije na poziv sindikata protiv reforme, koja uključuje podizanje starosne granice za penzionisanje za dvije godine, sa 62 na 64 godine.

Demonstranti su tražili da vlada odustane od reforme, koja je usvojena bez glasanja u parlamentu. Izbile su tenzije između policije i demonstranata u Dijonu, Rennesu i Rouenu.

Na protestu, koji je odobrila policija u glavnom gradu Parizu, izbio je sukob između policije i demonstranata.

Neki od demonstranata zapalili su smeće i kante za smeće na ulicama Pariza i uništili autobuske stanice.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin naveo je da su najmanje 172 osobe privedene, a da je 149 policajaca povrijeđeno tokom demonstracija. Darmanin je naveo da je širom zemlje ugašeno 140 požara, a u Parizu je aktivno još 50.

Prema podacima organizatora, demonstracijama u Francuskoj prisustvovalo je 3,5 miliona ljudi, a prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova više od milion. Protivnici reforme zapalili su kapiju gradske vijećnice u gradu Bordeauxu.

TRT Balkan / agencije