Čile je dom najveće palestinske populacije izvan Bliskog istoka, s otprilike 600.000 građana palestinskog porijekla.     Foto: Reuters

Delegacija pravnih stručnjaka iz Čilea podnijela je 12. marta Međunarodnom krivičnom sudu (ICC) tužbu protiv izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i drugih zvaničnika zbog zločina počinjenih na palestinskim teritorijama.

Bivši ambasador Čilea u Jordanu Nelson Hadad, rekao je za Anadolu da tužba, koju je potpisalo 620 čileanskih pravnih stručnjaka, uključujući senatora Francisca Chahuana i Rodolfa Marcone-Lo Prestija sa španskog Univerziteta u Valenciji, uključuje dokaze o genocidu, zločinima protiv čovječnosti i ratnim zločinima koje su izraelske vlasti i ministar odbrane Yoav Gallant počinile nad Palestincimaa u Pojasu Gaze i Zapadnoj obali, uključujući istočni Al-Quds (Jerusalem).

Bivši ambasador je napomenuo da je delegacija prikupila slike i dokaze iz otvorenih izvora i medija, uključujući "izjave srodnika Palestinaca koji žive u regionu i porodica onih koji su izgubili živote u izraelskom bombardovanju".

"Tužba uključuje izraelske bombaške napade na civile, rušenje palestinskih domova, konfiskaciju imovine i djela nasilja izraelskih doseljenika nad Palestincima", rekao je Hadad, pozivajući se na izvještaje Ujedinjenih nacija i međunarodnih organizacija.

Kazao je da uništavanje domova, bombardovanje civilnih područja i gubitak skoro 32.000 života civila predstavljaju ratne zločine, prema presedanu ICC-a. Naglasio je da su akcije Izraela bile etničko čišćenje i genocid nad palestinskim narodom.

"Gaza je veliki zatvor na otvorenom. Postoje izazovi kao što su siromaštvo, ograničenja u pristupu osnovnim potrepštinama i zahtjev za izraelske dozvole za ostvarivanje radnih prava. Ona su postojala i prije 7. oktobra. Zahtijevamo odgovornost za političke i vojne zvaničnike odgovorne za ove zločine nad civilima. Želimo pravdu za ove brutalne zločine počinjene nad civilima. Ovdje ne postoje dvije vojske u ratu; to je jedna vojska koja uništava Gazu, a zatim naseljava koloniste na ovim područjima da bi anektirali palestinske teritorije”, rekao je penzionisani diplomata.

Čile je dom najveće palestinske populacije izvan Bliskog istoka, s otprilike 600.000 građana palestinskog porijekla.

"Ne zaboravljamo svoje korijene. Proživljavamo ovu dramatičnu situaciju i zato se 620 pravnih stručnjaka okupilo da podnesu ovu tužbu. Tražimo pravdu. Nema mjesta nekažnjavanju. Odgovorni se moraju suočiti s posljedicama. Interpol mora izdati naloge za hapšenje Netanyahua, Gallanta i drugih odgovornih pojedinaca i oni moraju biti dovedeni u ICC", rekao je Hadad.

TRT Balkan / agencije