Štrajk se održava u vrijeme rastućih radničkih nemira u SAD-u.      Foto: Reuters

Više od 48.000 akademskih radnika zaposlenih u sistemu Univerziteta u Kaliforniji stupilo je u štrajk zbog nepoštene poslovne prakse i niskih plata.

U štrajk su stupili istraživači, postdoktorandi, asistenti u nastavi i drugi zaposlenici koji su u ponedjeljak pokrenuli ono što opisuju najvećim štrajkom akademskih radnika u historiji Sjedinjenih Američkih Država.

Očekuje se da će zbog štrajka biti obustavljen rad deset javnih fakulteta koji djeluju u okviru Univerziteta u Kaliforniji, gdje nastavu prati oko 280.000 studenata.

Štrajk se održava u vrijeme rastućih radničkih nemira u SAD-u, jer su radnici pod pritiskom, posebno zbog posljedica pandemije COVID-19.

Osoblje traži godišnje povećanje plaća kako bi se izborili s rastućim troškovima života, te poziva na povećanje sigurnosti na poslu, veću dostupnost za osoblje sa invaliditetom i dodatnu pomoć studentima sa djecom.

Univerzitet u Kaliforniji oglasio se saopćenjem u kojem navodi da su ponude te institucije "velikodušne", da odgovaraju na sindikalne prioritete i prepoznaju mnoge vrijedne doprinose svojih zaposlenika.

TRT Balkan / agencije