Spasilački timovi počeli su da izvlače tijela koja su potpuno raspadnuta ispod ruševina zgrada u sjevernoj Gazi.    Foto: AA

Palestinska služba civilne odbrane saopćila je da se više od 10.000 ljudi i dalje vodi kao nestalo pod ruševinama širom Gaze od početka izraelskog napada na Gazu 7. oktobra.

"Procjenjujemo da se pod ruševinama stotina uništenih domova od početka (izraelske) agresije nalazi više od 10.000 nestalih", navodi se u saopćenju Civilne odbrane u utorak.

Napominje se da ti nestali nisu uvršteni na popis poginulih Ministarstva zdravlja, "dakle, broj šehida premašuje 44.000".

Spasilački timovi počeli su da izvlače tijela koja su potpuno raspadnuta ispod ruševina zgrada u sjevernoj Gazi, dodaje se.

Više od 34.535 Palestinaca je od ubijeno, uglavnom žena i djece, a više od 77.704 osoba je povrijeđeno usred masovnog uništenja i ozbiljne nestašice potrepština.

Za više od šest mjeseci izraelskog rata, golemi dijelovi Gaze leže u ruševinama, gurajući 85 posto stanovništva enklave u interno raseljenje usred paralizirajuće blokade hrane, čiste vode i lijekova, prema UN-u.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i preduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

TRT Balkan / agencije